SKAČI S KOLEBNICO, PRESKOČI COVID

CILJ AKCIJE  je 2.111.641 preskokov kolebnice v 10-ih dneh.

Za vsakega prebivalca Slovenije naj bi naredili en skok.

 

 

V četrtek, 1. 4. 2021, je zaradi porasta epidemije ponovno prišlo do zaprtja šol. Učenci  so zopet primorani sedeti pred računalniki. Na spletu se pojavi odlična ideja, ki so jo zasnovali na OŠ Savsko naselje, na pobudo učitelja športa Bora Dereanija.

 

Vse  slovenske osnovnošolce so povabili k akciji SKAČI S KOLEBNICO, PRESKOČI COVID.

 

Cilj projekta je bil, da učenci v desetih dneh zberejo 2.111.641 preskokov čez kolebnico,  simbolično – za vsakega prebivalca Slovenije en skok.

 

Poleg tega so želeli, da bi učenci ugotovili, da je lahko skakanje s kolebnico tudi igriva in zabavna aktivnost, ki nas spravi v  dobro voljo, nam omogoča dobro počutje, zdravje in gibalni napredek.

 

Na naši šoli smo učence in njihove starše spodbudili k ponujeni akciji preko šolske spletne strani ter obvestila, ki so ga prejeli  učitelji.

 

Učiteljici Jani Svetec in Tamari Bračič se je na pobudo o prostovoljnem  vključevanju v akcijo odzvalo 28 učencev od vseh 837-ih učencev naše šole. Odziv je bil res zelo skromen (3,3 %), a zadovoljstvo in navdušenje vključenih učencev sta neprecenljiva. 

 

Svoje rezultate so vestno vpisovali v pripravljene tabele, ki so bile objavljene v spletni učilnici. Učenci so tekmovali sami s seboj, si zastavljali svoje cilje ter urili vzdržljivost in koordinacijo.

 

Po desetih dneh pridnega skakanja smo skupaj z učenci iz 84 – ih osnovnih šol močno presegli zastavljeni cilj, saj smo opravili 3.389.974 skokov s kolebnico, kar predstavlja 160.54%.

 

Najbolj uspešna šola je bila:

OŠ Ivana Babiča – Jagra iz Marezig s 281.853 skoki

Učenci naše šole so s 164.493 skoki zasedli 42. mesto.

 

Meniva, da si  spodaj našteti vztrajni preskakovalci kolebnice zaslužijo veliko pohvalo, saj so se povsem prostovoljno odločili za gibalno sodelovanje:

2.r  PŠ Mekinje: Jaco Rozman, Izaque Rozman, Luka Sivec, Gal  Štribl , Mia Nikolić, Miša Sušnik, Ela Trunk, Lana Burja, Rebeka Marija Pisek, Sara Rekić, Lan Jeras, Urša Bizalj in Maksi Koleto

2.r PŠ Nevlje: Vita Maček

5.r PŠ Nevlje: Inti Maček

6.A: Tajda Spruk

6.B: Maruša Perne, Rubi Bukovec in Stela Majcen

6.C: Brina Grčar in Gaja Osenar

6.Č: Ivana Kokalj, Mija Ana Matičič in Monika Osolnik

7.C: Amila Šarifović in Urban Pate

7.Č: Ana Omovšek

9.C: Val Žak Vošnjak

 

Maruša, Monika in Rubi so v akciji sodelovale vseh deset dni. Ana se je skakanju odpovedala le na svoj rojstni dan. Dekleta so opravila v povprečju okoli 50 skokov na dan, kar jim je dnevno vzelo približno minuto časa.

 

Največ skokov so opravili Jacó, Izaque in Urban, ki niso skakali prav vsak dan, ko pa so se lotili skakanja, so  težko prenehali, čeprav so jih noge že močno bolele. Vsi trije skupaj so kolebnico preskočili 9542 krat, kar je več kot polovica vseh skokov, ki so jih opravili učenci naše šole.

 

MNENJA  NEKATERIH UČENCEV

 

STELA MAJCEN 6.B

Ko skačem čez kolebnico sem zelo vesela. Skočim in čutim  veter. Fino mi je, ker znam hoditi čez kolebnico. Doma nimamo kolebnice, zato hodim v fitnes, ki ga imamo v gozdu. Tam je kolebnica. Vsakič, ko pridem tja, jo vzamem  in  preskakujem. Všeč mi je, ker se malo zadiham in  razmigam.

Preskočim jo, kolikokrat mi uspe in kolikokrat se mi ljubi in imam časa.  Motivira me pa nič, a jo pač grem preskakovat.

Ko sem bila majhna sem že skakala. To me je motiviralo, da začnem ponovno.

 

MARUŠA PERNE 6.B

Projekt »Skači s kolebnico, preskoči COVID«, mi je zelo všeč, saj v nas vnaša pozitivno energijo, ki jo še posebej v teh časih potrebujemo. Hkrati naredimo še nekaj zase ter tekmujemo sami s seboj, kateri dan bom naredil največ skokov? Zelo mi je všeč, ker imamo skupni cilj: v 10-ih dneh narediti 2.111.641 poskokov. Ampak to ni naključna številka. Ima svoj pomen, toliko ljudi je v Sloveniji. Kar pomeni, da vsak prebivalec Slovenije naredi 1 skok. Pridruži se še ti!

 

URBAN PATE 7.C

Projekt »SKAČI S KOLEBNICO, PRESKOČI COVID« se mi zdi v času, ki ga preživljamo sedaj, odličen izziv. Med poukom na daljavo in učenjem  mi je to prva sprostitev. Tako lahko obenem tekmujem z ostalimi, se sprostim in izpopolnjujem v koordinaciji, vzdržljivosti in odrivni moči, ki mi koristi pri odbojki. Želel bi, da bi sodelovalo še več učencev naše šole in bi  tako lažje pomagali ostalim šolam, ki v tem projektu sodelujejo.

 

RUBI BUKOVEC 6.B

Ko skačem s kolebnico imam občutek, da bom preskočila virus. Šport mi daje dodatno motivacijo v teh negotovih časih, da se počutim zdravo in fit.

 

ANA OMOVŠEK 7.Č

Tega projekta sem se lotila, ker vem, da lahko z dobro voljo in veseljem, seveda pa tudi s trmo, dosežeš svoj cilj. Moj cilj pa je bil, da v desetih dneh preskočim čez 500 skokov čez kolebnico. Seveda mi je to uspelo in na to sem zelo ponosna. Z veseljem sem se lotila projekta in bilo mi je v veselje, ker sem sodelovala🙂.

 

 

JACÓ ROZMAN 2.r PŠ MEKINJE

 

 

 

ZAVEDANJE,

DA JE GIBANJE ZDRAVO IN

DA SE VZTRAJNOST IZPLAČA,

JE ODLIČNA POPOTNICA ZA ŽIVLJENJE!

 

Zapisali:

Tamara Bračič in Jana Svetec