Šolska kronika

Dogodki na šoli preteklih let

Dogodki na šoli 2022/2023

Kratek pregled tedenskega dogajanja v šolskem letu 2022/2023

23. TEDEN: 23. januar do 26. januar 2023

Ta teden je potekal Teden pisanja z roko. Tudi letos smo se kot šola prijavili na projekt in smo izvedli kar nekaj zanimivih dejavnosti. Učence smo spodbujali, da več pišejo z roko, predstavili smo jim tudi prednosti pisanja z roko. Izpeljali smo literarni natečaj za najlepši lepopis 1. kitice Povodnega moža. Teden pisanja je lepo uspel, naslednji treden, na kulturni dan, pa bomo razglasili še nagrajence natečaja. ki bodo prejeli lepe nagrade. V ponedeljek, 23. januarja, so imeli vzgojo za zdravje učenci 6. b in c razreda. V torek, 24. januarja, so imeli vzgoja za zdravje še učenci 6. a razreda. V petek, 26. januarja, so imeli zimski športni dan – drsanje – učenci od 2.-5. razreda PŠ Mekinje.  

21. TEDEN: 16. januar do 20. januar 2023
V ponedeljek, 16. januarja, so se tekmovanja iz kemije udeležili učenci 8. , b, c razreda in učenci b in c razreda. V torek, 17. januarja, so imeli zdravniški pregled učenci 8. č razreda. V sredo, 18. januarja, so imeli naravoslovni dan na temo življenjskega okolja učenci 3. a in 3. b razreda. V četrtek, 19. januarja, so imeli zimski športni dan so imeli učenci 62. In 5 razreda PŠ Tunjice. V petek, 20. januarja, so imeli zimski športni dan še učenci 1. in 3. razreda PŠ Tunjice. Tehniški dan – Učim in vzgajam se za IKT, pa so imeli učenci 2. r PŠ Tunjice. 

20. TEDEN: 9. januar do 13. januar 2023

V ponedeljek, 9. januarja, so na zimsko šolo v naravi za cel teden odšli učenci 6. razredov. Prav tako so, do srede, na tabor v Dolenjo vas pri Čatežu odšli učenci 2. razredov PŠ Mekinje Nevlje in Tunjice. V torek, 10. januarja, so imeli zdravniški pregled učenci 8. c razreda. V sredo, 11. januarja, so na tabor odšli še učenci 2. r PŠ Vranja Peč, 2. a in 2. b razreda. V četrtek, 12. januarja, so imeli tehniški dan učenci 3. r PŠ Nevlje. Izdelovali so družabne igre. V petek, 13. januarja, so imeli tehniški dan še učenci 1. in 3. r PŠ Tunjice. Učili in vzgajali so se za IKT. 

19. TEDEN: 2. januar do 6. januar 2023

Prvi teden po pouku je poteka mirno. V ponedeljek, 2. decembra je bil praznik. V četrtek, 5. decembra, so imeli učenci PŠ Nevlje tehniški dan. Izdelovali so družabne igre. V petek, 6. decembra, so imeli tehniški dan učenci 4. b razreda (Segrevanje spremeni snovi), potekalo pa je tudi državno prvenstvo v šahu, ki so se ga udeležili učenci 4. r PŠ Mekinje, 7. č in 8. č razreda. 

18. TEDEN: 27. december do 30. december 2022 
V tem tednu smo imeli novoletne počitnice. V novem letu vam želimo veliko sreče, veselja, raziskovalnega duha, radovednosti, miru in veliko zdravja. Srečno 2023. 

17. TEDEN: 19. december do 23. december 2022

Za nami je zadnji teden pouka na daljavo v tem koledarskem letu. V tem tednu je bilo kar pet delovnih dni, saj smo praznovali božič v nedeljo. Ker je bil v ponedeljek, 26. decembra, še en praznik, in sicer dan samostojnosti in enotnosti, smo imeli v tem tednu tudi proslavo.  V sredo, 21. decembra, so imeli kulturni dan učenci 1.-5. razreda MŠ, 1.- 5. PŠ Mekinje in 1.- 4. PŠ Nevlje. Odšli so na ogled gledališke predstave. Kulturni dan so imeli tudi učenci 1.-3. r PŠ Tunjice. Ustvarjali so na glasbenih delavnicah. V četrtek, 22. decembra, smo praznovali dan samostojnosti in enotnosti. Učenci so skupaj z učitelji pripravili krajši program, še zadnjič pa je vse prisotne nagovoril naš ravnatelj Rafko Lah. Na ta dan so na področno prvenstvo v košarki odšli tudi učenci 8. a in 9. razredov. V petek, 23. decembra, je šola priredila šolsko plesno tekmovanje, ki so se ga udeležili vsi učenci od 6 – 9. razreda. Tako smo končali zadnji teden pouka, zdaj pa hitimo praznikom naproti. Lepe božične in novoletne praznike vsem!

16. TEDEN: 12. december do 16. december 2022

V torek, 12. decembra, so imeli tehnični dan učenci 3. b razreda. Izdelovali so božične okraske. Na področno tekmovanje v šahu pa so se odpravili učenci 4. razreda PŠ Mekinje, 4. razreda PŠ Nevlje, 4. razreda PŠ Vranja Peč, 5. razreda, 6. c razreda, 7. č razreda in 8. č razreda. Naši učenci in učenke so bili zelo uspešni. Inti Maček je dosegla 1. mesto v kategoriji deklice do 15 let in se tako uvrstila na državno tekmovanje. V torek so imeli zdravniški pregled še učenci 8. b razreda. V sredo, 14. decembra, so imeli tehniški dan učenci 3. a razreda. Prav tako so izdelovali božične okraske. Šolskega tekmovanja iz znanja angleščine za 6. razred pa so se udeležili še učenci 6. a, 6. b in 6. c razreda. V četrtek, 15. decembra, so imeli tehnični dan učenci 4. razreda PŠ Nevlje. Izdelovali so hišico iz papirja. Ob 17h pa je na šoli potekala tudi tradicionalna božično-novoletna prireditev. Nastopajoči so ogreli srca obiskovalcev z očarljivimi glasbeno-plesnimi točkami, z nasmehi na licih in iskricami v očeh. Še zadnjič nas je na tem svečanem dogodku nagovoril tudi naš ravnatelj, gospod Rafko Lah. Misli plemenitega srca in želje iskrenega duha so dvorano napolnile z upanjem. Besede so se prelile v glasbo in  izzvenele v akordih skladbe Dekle moje pojdi z menoj. Strune kitare, ki so drhtele pod prsti gospoda ravnatelja, so s slovesno pravljično milino obogatile čudovito božično-novoletno voščilo. Prireditev je minila  v duhu dobrodelnosti, saj je vse prisotne nagovorila tudi predsednica šolskega sklada, gospa Alenka Planinc Rozman. Predstavila je uspešno delovanje ekipe v preteklem obdobju in poudarila pomen slehernega prispevka, ki omogoči učencem prijetnejše bivanje v šoli, s tem pa tudi lepše otroštvo.  Po zaključku kulturnega programa so pričujoči lahko pokazali svojo srčnost na dobrodelni razstavi izdelkov, ki so jih pripravili naši učenci in njihovi mentorji. Obiskovalce in nastopajoče je po zaključku dogodka v svoje naročje sprejela čarobnost  prazničnih luči hladne decembrske noči. 

15. TEDEN: 5. december do 9. december 2022
V ponedeljek, 5. decembra, so imeli tehniški dan učenci 2. a in 2. b razreda. Izdelovali so novoletne izdelke. Na ta dan je potekalo tudi občinsko prvenstvo v odbojki za starejše deklice, ki so se ga udeležili učenci 8. b, 8. c, 9. b, 9. c in 9. č razreda. V torek, 6. decembra, so imeli zdravniški pregled učenci 8. a razreda. Tekmovanja iz znanja zgodovine pa so se udeležili učenci 8. c, 9. a in 9. č razreda. V sredo, 7. decembra, so imeli tehniški dan učenci podružnične šole Vranja Peč. Občinskega tekmovanja v odbojki za starejše dečke so se udeležili učenci 7. b, 7. č, 8. a, 9. c razreda. Tekmovanja iz znanja astronomije za Dominikova priznanja pa so se udeležili učenci 8. b, 8. c, 8. č, 9. a in 9. c razreda. V petek, 9. decembra, so imeli tehniški dan še učenci 4. a razreda. Ugotavljali so, da se lastnosti snovi lahko spreminjajo. 

14. TEDEN: 28. november do 2. december 2022
V torek, 29. novembra, so na lutkovno predstavo odšli učenci podružnične šole Vranja Peč. Ogledali so si predstavo Timbuktu, Timbuktu. Na zdravniški pregled so odšli učenci 6. c razreda. Na ta dan je potekalo tudi Cankarjevo tekmovanje, ki so se ga udeležili učenci 8. a, 8. b, 9. a in 9. c razreda. Športni dan – Igre z žogo, pa so imeli učenci 9. razredov. V sredo, 30. novembra so se učenci 5. razreda PŠ Mekinje učili in vzgajali za IKT, tekmovanja iz razvedrilne matematike pa se udeležili učenci 6. a, 6. b, 7. c, 7. č, 8. a, 8. b, 9. a, 9. b, 9. c razreda. V četrtek, 1. decembra, smo imeli na šoli slavnostni prižig lučk. Izvedli smo krajšo prireditev, na kateri so zapeli in zaigrali učenci pevskega zbora, Orffovega krožka ter ansambla, ravnatelj pa je imel tudi krajši nagovor.  

13. TEDEN: 21. november do 25. november 2022

V ponedeljek, 21. novembra, so imeli tehniški dan učenci 5. razreda PŠ Mekinje. Učili in vzgajali so se za IKT. Športni dan – Igre z žogo, so imeli učenci 8. razredov. V torek, 22. novembra, so imeli zdravniški pregled učenci 6. b razreda. Vzgojo za zdravje so imeli učenci 8. a razreda. Na ta dan je potekalo tudi šolsko tekmovanje iz znanja angleščine, ki so se ga udeležili učenci 8. in 9. razredov. V sredo, 23. novembra, so imeli tehnični dan učenci 2. razreda PŠ Mekinje. Učili in vzgajali so se za IKT. Športni dan so imeli učenci 6. razredov, Vzgojo za zdravje pa 8. c in 8. č razred. V četrtek, 24. novembra, so imeli tehnični dan – Učim in vzgajam se za IKT, učenci 3. razreda PŠ Mekinje, Vzgojo za zdravje pa so imeli učenci 9. č razreda. V petek, 25. novembra, so imeli tehnični dan – Učim se in vzgajam za IKT, še učenci 1. a razreda. 

12. TEDEN: 14. november do 18. november 2022

V ponedeljek, 14. novembra, so se državnega tekmovanja angleškega jezika – Mehurčki udeležili učenci 9. b in 9. c razreda. V torek, 15. novembra, so imeli naravoslovni dan, z naslovom Jesen v gozdu, učenci 2. a in 2. b razreda. Na dan so imeli učenci 6. a razreda tudi zdravniški pregled. V sredo, 16. novembra, so se občinskega prvenstva v košarki udeležili učenci 8. a in 8. c razreda ter učenci 9. razredov. V četrtek, 17. novembra, smo praznovali Albrehtov dan. Priredili smo krajši dogodek, na katerem so zapeli učenci otroškega pevskega zbora, učenci iz Orffovega krožka pa so zborček z glasbili tudi spremljali. Na ta dan smo razglasili tudi zmagovalce natečaja, ki je potekal v mesecu oktobru. Gospod ravnatelj je nagrajencem podelil tudi lepe nagrade. Na ta dan sta potekla tudi dva naravoslovna dneva. Prvi na temo orientacije, ki so se ga udeležili učenci 4. r PŠ Tunjice, drugega pa so se udeležili vsi 5. razredi. Odšli so namreč na obisk Zelencev, Planince in Podkorena. Na ta dan so imeli učenci 9. b razreda tudi Vzgojo za zdravje. Prav tako pa se je v športni dvorani na ta dan začel tudi Karierni sejem, ki so ga v dopoldanskih urah obiskali učenci 8. in 9. razredov. V petek, 19. novembra, pa smo praznovali dan slovenske hrane. Že dvanajstič smo na ta dan izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci v razredih pojedli tradicionalni zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, meda, mleka in jabolka. Z učitelji pa so se pogovorili o pomenu dobre lokalne in doma pridelane hrane. Na matični šoli so si učenci lahko ogledali tudi razstavo na temo čebel. 

11. TEDEN: 7. november do 11. november 2022

Prvi šolski teden smo začeli spočiti in pripravljeni na nove šolske izzive. V ponedeljek, 7. novembra, je na šoli potekal Sejem srednji šol. Učenci od 7.-9. razreda so si lahko ogledali stojnice in se pogovorili s predstavniki 16. srednješolskih zavodov. V torek, 8. novembra, je potekal tehnični dan Učim in vzgajam se za IKT, ki so se ga udeležili učenci 1. b razreda. Zdravniški pregled so imeli še učenci 3. razreda PŠ Tunjice in Vranja Peč. V sredo, 9. novembra, so imeli kulturni dan Religije in kulture učenci 7. razredov. Učenci so spoznavali različna svetovna verstva, s čimer smo jim približali druge kulture in spodbujali strpnost ter sprejemanje drugačnosti, kar je v današnjem multikulturnem svetu še kako pomembno. V sredo je potekalo tudi področno tekmovanje v malem nogometu, ki so se ga udeležili učenci 8. a, 8. b, 8. c, 9. a, 9. c, 9. č razreda, kjer so dosegli 3. mesto, za kar jim iskreno čestitamo. V četrtek, 10. junija je potekal naravoslovni dan za 7. razrede na temo odnosov. V  knjižnici smo v tem tednu izžrebali še zmagovalce oktobrskega pravljičnega kviza in knjižničnega detektiva. Učenci so prejeli tudi praktične nagrade.  

10. TEDEN: 31. Oktober do 4. november 2022 
V tem tednu smo imeli jesenske počitnice. 

9. TEDEN: 24. oktober do 27. oktober 2022

Za nami je zadnji teden pouka pred jesenskimi počitnicami. V ponedeljek, 24. oktobra, so imeli naravoslovni dan učenci 4. a in 4. b razreda. Izdelovali so herbarij. V torek, 25. oktobra, so imeli zdravniški pregled učenci 3. razreda PŠ Nevlje. V petek so imeli naravoslovni dan učenci 1. in 3. razreda PŠ Tunjice. Odšli so na potep v gozd. Na ta dan so učenci 9. razredov imeli tudi kulturni dan – Trubarjev dan. Zadnji šolski teden je minil mirno, zdaj pa počitek in zaslužene jesenske počitnice. 

8. TEDEN: 17. oktober do 21. oktober 2022

V ponedeljek, 17. oktobra, so na jesenski pohod odšli učenci 3. a in 3. b razreda.  V torek, 18. oktobra, so imeli zdravniški pregled učenci 3. razreda PŠ Mekinje, na pohod v sredogorje pa so odšli učenci 8. razredov. V sredo, 29. oktobra, so imeli naravoslovni dan učenci 4. a razreda. Občinskega tekmovanja v malem nogometu so se udeležili učenci 8. a, 8. b, 9.a, 9. c in 9. č razreda. Na ta dan je potekalo tudi tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo priznanje, ki so se ga udeležili učenci 8. č razreda in učenci 9. razredov. V četrtek, 20. oktobra, so se dogodka S pravljico v žepu po mestu udeležili učenci podružnične šole Vranja Peč, naravoslovni dan pa so imeli učenci 2., 3. in 4. razreda PŠ Mekinje. Odšli so na potep v Arboretum. V petek, 21. oktobra, so se Ljubljanskega maratona (šolski teki) udeležili učenci 2. in 3. razreda PŠ Nevlje, ter učenci 3. a, 5. a, 6. a, 7. a in 9. c razreda. Občinskega tekmovanja v malem nogometu pa so se udeležili še učenci 8. a, 8. b, 9. a in 9. č razreda. 

7. TEDEN: 10. oktober do 14. oktober 2022

 V ponedeljek, 10. oktobra, so imeli tehniški dan učenci 1. r PŠ Mekinje. Učili in vzgajali so se za IKT. V torek, 11. oktobra, so imeli učenci 3. b razreda zdravstveni pregled, učenci 9. razredov pa so odšli na ekskurzijo. V sredo, 12. oktobra, so imeli naravoslovni dan učenci 8. razredov. Prav tako pa so na ta dan imeli športni dan še učenci 9. razredov. Odšli so na pohod v sredogorje. V četrtek, 13. oktobra, in petek, 14. oktobra, učenci niso imeli posebnih dejavnosti. 

6. TEDEN: 3. oktober do 7. oktober 2022

Prvi teden oktobra je teden otroka. Letošnja tema je bila Skupaj se imamo dobro! Tudi letos smo na šoli izvedli veliko aktivnosti v povezavi s tednom otroka. Podrobne dejavnosti nekaterih oddelkov vam predstavimo v nadaljevanju. V ponedeljek, 3. oktobra, so imeli tehnični dan učenci 1. r PŠ Nevlje. Jesensko so ustvarjali tudi učenci podružnične šole Vranja Peč. V torek, 4. oktobra, so imeli zdravniški pregled učenci 3. a razreda. V sredo, 5. oktobra, je pouk v obliki tehniškega dne, izvedel 1. a in 1. b razred. V četrtek, 6. oktobra, so imeli  učenci 1. a in 1. b razreda naravoslovni dan v Arboretumu. Športni dan so imeli učenci 2. a in 2. b razreda – odšli so na jenski pohod v Tunjice. Prav tako so imeli pohod c sredogorje učenci 6. a, b in c razreda. Polfinala v odbojki na mivki so se udeležili učenci 8. c, 9. b in 9. č razreda. Na ta dan pa smo praznovali tudi dan jezikov, tako da so učenci 9. razredov spoznavali različne jezike, države in njihove kulture. V petek, 7. oktobra, so imeli vsi učenci šole kulturni dan Bonton. Dan je potekal v obliki pogovora in delavnic na temo spoštovanja, vključenosti, sprejemanja drugačnosti. V mesecu oktobru praznujemo tudi šolske knjižnice. V ta namen sta knjižničarki pripravili veliko zanimivih dejavnosti, ki potekajo v knjižnici. Od literarno-likovnega natečaja, do izmenjave knjižnih kazalk, pravljičnega kviza, knjižničnega detektiva, bralne značke za starše in učitelje itd. 

5. TEDEN: 26. september do 30. september 2022

V sredo, 28. septembra, so imeli športni dan (Veter v laseh) učenci 1.-5. razreda matične šole. Državnega kolesarskega tekmovanja na čas so se udeležili učenci 7. c, 8. b in 9. b razreda. V četrtek, 29. septembra, so se šolskega tekmovanja iz logike udeležili učenci 6. razredov, 7. razredov, 8. a, 8. b, 8. c razreda in učenci 9. razredov. 

4. TEDEN:  19. september 2022 do 23. september 2022

Ponedeljek, 19. septembra, je bil kulturno obarvan, saj smo praznovali dan zlatih knjig in začetek gibanja Bralna značka. Vsi prvošolci so v dar prejeli knjigo Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib avtorice Ide Mlakar, ki so se je prvošolci še posebej razveselili.  Tudi ta teden je bil zelo športno obarvan. V sredo, 21. septembra, so imeli športni dan učenci od 1. – 4. PŠ Mekinje, ki so odšli na jesenski pohod. Naravoslovni dan Vzgoja za zdravje so imeli učenci 2., 4. in 5. razreda PŠ Tunjice. V četrtek, 22. septembra, so imeli naravoslovni dan učencu 2. razreda PŠ Mekinje, ki so se pogovarjali o osebni higieni. Na jesenski pohod so odšli tudi učenci 2., 3., 4. in 5. razreda PŠ Nevlje. Naravoslovni dan so imeli tudi učenci 6.a, 6. b, 6. c razreda. Učili so se o kamninah. Državnega tekmovanja v gorskem teku so se udeležili učenci 7. b razreda. V petek, 23. septembra, pa so imeli športni dan učenci 1. a in 1. b razreda. 

3. TEDEN: 12. do 16. september 2022

Tudi teden, ki je za nami, je bil športno obarvan. V ponedeljek, 12. septembra, so se učenci 5. razredov odpravili na letno šolo v naravi v Savudrijo. V torek, 13. septembra, so na jesenski pohod po Tunjicah odšli 2., 3. in 4. razredi podružnične šole Tunjice. Tekmovanja Male sive celice so se udeležili učenci 7. b, 8. b, 9. b in 9. c razreda. Državnega tekmovanja v plavanju pa so se udeležili učenci 8. razredov in 9. c razreda. V sredo, 14. septembra, so na jesenski pohod na Stari grad odšli učenci podružnične šole Vranja peč, področnega tekmovanja v odbojki na mivki pa so se udeležili učenci 7. b, 7. č, 8. a, 8. c, 9. b, 9. c in 9. č razreda. 

2. TEDEN: 5. do 9. september 2022

Za nami je drugi teden pouka v tem šolskem letu, ki je bil športno aktiven. Učenci tretjih razredov (3. a, 3. r PŠ Mekinje, 3. PŠ Tunjice) so v ponedeljek, 5. septembra, odšli na plavalni tečaj. Različne tehnike plavanja so osvajali do četrtka, 8. septembra. Prav tako so se v ponedeljek na Naravoslovni tabor odpravili učenci 7. razredov. Do petka so uživali in se učili v Fiesi in Portorožu. Imeli so se super. 

1. TEDEN: 1. do 2. september 2022

Poletnih počitnic je konec in v četrtek, 1. septembra 2022, je šolski prag prvič prestopilo devetinsedemdeset prvošolcev. Prvošolce so zunaj sprejele učiteljice prvega razreda, jih pospremile do razredov na matični šoli in podružnicah, kjer so zanje pripravile kratke delavnice. Nato so se ob 10h skupaj s starši poveselili v telovadnici na matični šoli, kjer so učiteljice pripravile zanimiv in zabaven dogodek. Zaradi prostorske stiske na matični šoli bodo imeli učenci 4. a in 4. b ter 5. a in 5. b tudi letos pouk v župnišču na Šutni, prav tako pa bodo, zaradi prostorske stiske, učenci 2. razreda PŠ Tunjic imeli pouk v bližnjem gasilskem domu. V prvem tednu pouka so si vsi učenci izposodili tudi učbenike iz učbeniškega sklada. Omenjamo pa tudi že prve aktivnosti, in sicer učenci 3. a razreda in učenci 3. razredov podružničnih šol Mekinje in Tunjice so v petek, 2. septembra, že odšli na plavalni tečaj. 

Vsem želimo prijeten začetek šolskega leta, mirno nadaljevanje in uspešen zaključek.