Šolska kronika

Dogodki na šoli preteklih let

Dogodki na šoli 2022/2023

Kratek pregled tedenskega dogajanja v šolskem letu 2022/2023

38. TEDEN: 15. maj do 19. maj 2023

V ponedeljek, 15. maja, so se učenci 8. b razreda udeležili raziskave ICILS, mednarodne raziskave računalniške in informacijske pismenosti. V torek, 16. maja, smo na matični šoli in podružničnih šolah (razen PŠ Tunjice) izvedli tehniški in naravoslovni »eko dan«. Rdeča nit letošnjega dneva dejavnosti so bila oblačila. Tekstilna industrija nas namreč prepričuje, da potrebujemo vedno nov videz, velikokrat pa pozabimo, da se v ozadju tega skriva tudi neizrečena zgodba, povezana z izkoriščanjem okolja in ljudi, ki so vključeni v proces pridelave surovin, izdelave izdelkov in prodaje. Seveda pa oblačila, obdelana s strupenimi barvili in kemikalijami, vplivajo tudi na naše zdravje. Dan smo popestrili z različnimi dejavnostmi, v katere smo vključili veliko pogovora, pohod v dežju, ki je bil še posebej prijeten, izdelali smo različne izdelke iz naravnega in odpadnega materiala, ogledali pa smo si tudi risanko oz. dokumentarni film. Naša spoznanja smo strnili v propagandnem materialu, s katerim želimo ozaveščati, da moramo oblačila ponositi do konca, strgana oblačila popraviti oz. predelati ter kupovati trajnostno. Na isti dan so se učenci podružnične šole Tunjice, v okviru kulturnega dneva, udeležili tudi gledališke predstave. V četrtek, 18. maja, so imeli “eko dan” še učenci PŠ Tunjice. V petek, 19. maja, so imeli športni dan učenci 1., 2. in 3. razreda PŠ Vranja Peč. Odšli so na pohod. Na tabor pa so odšli učenci 8. a in 8. č razreda. Na vrtu Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik pa se je popoldan odvijala še Osrednješolska prireditev z naslovom Združimo moči, bodimo prijatelji. Osnovnošolci so pod vodstvom svojih mentorjev in učiteljev pripravili  bogat glasbeno plesni program, v katerem so predstavili svoja znanja in talente. Obiskovalci so si lahko privoščili tudi nekaj lepega na dobrodelni razstavi izdelkov, ki so jo pripravili otroci s svojimi mentorji, privoščili so si lahko palačinke, limonado, čaj in sladoled, sodelovali pa so lahko tudi v srečelovu. Na prireditvi so starši in učitelji prejeli tudi priznanja za opravljeno Albrehtovo bralno značko za starše in zaposlene. 

37. TEDEN: 8. maj do 12. maj 2023

V ponedeljek, 8. maja, so imeli športni dan (Šport je Igra) učenci 3. razreda PŠ Nevlje. Naravoslovni dan na temo snovi pa so imeli učenci 7. razredov. Na ta dan je potekal tudi NPZ matematike, ki so se ga udeležili učenci 6. in 9. razredov. V torek, 9. maja, so imeli učenci 1. razreda PŠ Mekinje naravoslovni dan na temo zdrave navade, tehnični dan pa so imeli učenci 7. č, 9. c in 9. č razreda na temo Vzgajam in učim se za IKT. V sredo, 10. maja, so imeli športni dan Korak k Sončku učenci 3. b razreda. Naravoslovni dan na temo skrbi za zdravje so imeli učenci 3. razreda PŠ Nevlje. Na ta dan je potekal tudi NPZ v znanju angleščine, ki so se ga udeležili učenci 6. in 9. razredov. V četrtek, 11. maja, so imeli tehnični dan 1. razred PŠ Nevlje, ki so se učili in vzgajali za IKT. V petek, 12. maja, so na tabor odšli učenci 8. b in 8. c razreda, celotna šola in podružnice pa smo na ta dan proslavili tudi Dan kulture nenasilja in strpnosti. Prvo in drugo uro so učitelji v razredih organizirali različne dejavnosti, ki so se nanašale na tematiko nenasilja in strpnosti v družbi. 

36. TEDEN: 1. maj do 5. maj 2023

Po zasluženih počitnicah smo se vrnili v šolske klopi ponovno v sredo, 3. maja. Na ta dan so imeli učenci 3. a 3. b razreda športni dan. Odšli so na ogled živalskega vrta. Naravoslovni dan pa so imeli še učenci 4. razreda PŠ Nevlje. V sredo, 4. maja, je potekalo Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) iz slovenščine, ki so se ga udeležili učenci 6. in 9. razredov. Na ta dan so imeli športni dan tudi učenci PŠ Vranja Peč, kolesarskega izpita pa so se udeležili še učenci 5. razreda PŠ Nevlje in PŠ Vranja Peč. V petek, 5. maja so se učenci 6. razredov ter učenci 8. b, 9. a, 9. b in 9. c razreda udeležili prireditve ob zaključku projekta Prijateljstvo. Kolesarski izpit pa so opravljali še učenci 5. a in 5. b razreda. V soboto, 6. maja, pa je potekalo še državno tekmovanje iz znanja kemije, ki so se ga udeležili učenci 8. b razreda. 

35. TEDEN: 24. april do 28. april 2023

V ponedeljek, 24. aprila, smo sodelovali v projektu Dan vseslovenskega petja s srcem, ki je letos potekal že šestič. Namen projekta je povezati Slovenke in Slovence doma in po svetu, da v skupnem prepevanju slovenskih pesmi izrazimo poklon slovenskemu jeziku, kulturi in tradiciji. V ta namen smo se učitelji in učenci na matični šoli zbrali na hodnikih in skupaj zapeli nekaj slovenskih pesmi. Učenci od 1. – 3. razreda so zapeli vsak po eno pesem, na koncu pa smo vsi skupaj zapeli še pesem Dan ljubezni. Spremljal nas je  naš šolski ansambel. Na ta dan so imeli naravoslovni dan učenci PŠ Vranja Peč, ki so odšli na sprehod v Arboretum. Tehnični dan pa so imeli še učenci 3. a razreda, ki so se urili v pripravi hrane. V torek, 25. aprila, je bilo na šoli mirno, nato pa so sledile počitnice. Ponovno se v šoli vidimo v sredo, 3. maja. 

34. TEDEN: 17. april do 21. april 2023

V torek, 18. aprila so imeli tehniški dan Vzgajam in učim se IKT učenci 7. b razreda. Tema je bila “Ti in jaz na spletu brez nasilja”.  Naravoslovni dan na isto temo so imeli še učenci 8. c in 8. č razreda. V sredo, 19. aprila, so imeli kulturni dan učenci 3. razreda PŠ Nevlje. Pogovarjali so se o tem, kako je šola izgledala nekoč. V četrtek, 20. aprila, so imeli športni dan učenci 1., 4. in 5. razreda PŠ Nevlje in Mekinje. Testirali so se za športno vzgojni karton. Kolesarskega tekmovanja Kaj veš o prometu so se udeležili učenci 7. a, 7. b in 8. a razreda. Tehniški dan Vzgajam in učim se za IKT so imeli učenci 7. c razreda. Naravoslovni dan na isto temo so imeli učenci 8. a in 9. b razreda. V petek, 21. aprila, so imeli pomladni pohod in kros učenci 1. a in 1. b razreda. Občinskega krosa pa so se udeležili učenci 2. a, 2. b, 3. a, 3. b, 4. a, 4. b, 5. a, 5. b, 6. a, 6. b, 6. c, 7. č, 8. a, 8. č, 9. b in 9. č razreda. Športni dan so imeli še učenci 7. a, 7. b, 7. c, 7. č, 8. a, 8. b, 8. č, 9. b, 9. č razreda.  

33. TEDEN: 10. april do 14. april 2023

V ponedeljek, 10. aprila, smo praznovali Velikonočni ponedeljek, zato smo ostali doma. V torek, 11. aprila, so imeli učenci 1. a razreda zdravniški pregled. V sredo, 12. aprila, so imeli tehnični dan učenci 7. a razreda. Učili in vzgajali so se za IKT. Naravoslovni dan, na isto temo, so imeli še učenci 8. b in 9. a razreda. V četrtek, 13. aprila, so se regijskega tekmovanja v znanju fizike udeležili učenci še 9. b in 9. c razreda. V petek, 14. aprila, ni bilo posebnih dogodkov.   

32. TEDEN: 3. april do 7. april 2023

V torek, 4. aprila, so imeli kulturni dan učenci 1. a, 1. b, 2. a in 2. b razreda. Odšli so v Cankarjev dom na poslušanje Orkestra slovenske filharmonije, Peter in Volk. Zdravniški pregled so imeli učenci 1. razreda PŠ Tunjice in Vranja Peč. Na ta dan je potekalo tudi Cankarjevo tekmovanje, ki so se ga udeležili učenci matične šole in podružničnih šol od 2. – 6. razreda. Naravoslovni dan pa so imeli še učenci 6. razredov. Pogovarjali so se o ekologiji ter onesnaževanju okolja s plastičnimi vrečkami. Na to temo so izdelali tudi plakate in literarne izdelke. V sredo, 5. aprila, so imeli naravoslovni dan učenci 1. razreda PŠ Nevlje, izdelovali so pomladne izdelke. Kulturni dan so imeli učenci od 1. – 5. razreda PŠ Vranja Peč, ki so si ogledali samostan Mekinje in grad Zaprice. Športnega dne – Korak k sončku – so se udeležili učenci 2. a, 2. b razreda in 2. razreda PŠ Nevlje. Na ta dan je potekal tudi paraolimpijski športni dan, ki so se ga udeležili učenci 2. razreda PŠ Mekinje in PŠ Tunjice. Športni dan so imeli še učenci 5. razreda PŠ Mekinje, ki so se preizkusili na kolesarskem poligonu. Na ta dan je potekalo tudi regijsko tekmovanje v znanju matematike, ki so se ga udeležili učenci 6. razredov, 7. b, 7. c, 7. č, 8. č in 9. c razreda. V četrtek, 6. aprila, so se šolskega tekmovanja iz naravoslovja – Kresnička, udeležili učenci od 2. – 4. razreda matične šole in podružničnih šol ter učenci 5. razreda PŠ Vranja Peč in 6. a razreda. Na ta dan so imeli športni dan učenci 6. in 9. razredov. Na stadionu so se preizkusili v atletiki. Na isti dan so v športni dvorani organizirali tudi testiranje za športno vzgojni karton.  V petek, 7. aprila, so imeli športni dan učenci 4. a in 4. b razreda. Odpravili so se na velikonočni pohod. Na ta dan smo smo praznovali tudi Svetovni dan zdravja. Letos ga je spremljal slogan »ZDRAVJE ZA VSE« Na naši šoli menimo, da je dobro telesno in duševno zdravje pravica vseh nas in da močno vpliva na kvaliteto našega življenja, zato smo se odločili, da ta dan obeležimo z gibanjem.  K sodelovanju smo povabilitudi člane Društva šole zdravja iz Kamnika.

31. TEDEN: 27. marec do 31. marec 2023

V ponedeljek, 27. marca, so se učenci in učiteljice iz PŠ v  Mekinjah udeležili otvoritve kolesarske steze ob Kamniški Bistrici in zasaditve petnajstih dreves divje češnje in prav toliko  belega gabra. Za to priložnost so pripravili kratek kulturni program, v katerem so sodelovali prav vsi učenci te podružnice. S harmoniko jih je spremljal g. Matjaž Poljanšek. Pridružili pa so se jim tudi štirje plesni pari šestošolcev z učiteljico Tamaro, ki so njihovo pesem obogatili s plesom. Z njimi se je te kamniške pridobitve veselila tudi ravnateljica ga. Monika Glücks Donko. Z zanimanjem so poslušali tudi gozdarje, ki so jim z nasveti pomagali saditi mlada drevesa. V torek, 28. marca, so imeli zdravniški pregled učenci 1. razreda PŠ Mekinje. V sredo, 29. marca, so se občinskega tekmovanja v mali odbojki za fante udeležili učenci 7. b, c in č razreda. V četrtek, 30. marca, pa so se občinskega tekmovanja v mali odbojki za deklice udeležile še učenke 7. razredov. Državnega tekmovanja iz znanja angleščine so se udeležili učenci 8. b razreda. Na ta dan so se izbrani učenci 9. razredov udeležili tudi ogleda uradnega treninga v smučarskih skokih v Planici. V petek, 31. marca, so imeli športni dan učenci 1., 3., 4. in 5. razreda PŠ Tunjice. Tehnični dan pa so imeli še učenci 4. b razreda. V soboto, 1. aprila, pa so se državnega geografskega tekmovanja udeležili učenci 7. c razreda. 

30. TEDEN: 20. marec do 26. marec 2023

V ponedeljek, 20. marca, so se učenci 7. razredov udeležili področnega prvenstva v košarki. V torek, 21. marca, so imeli naravoslovni dan učenci 1. in 3. razreda PŠ Tunjice. Pogovarjali so se o vzgoji za zdravje. Tehnični dan so imeli učenci 2. a in 2. b razreda. Učili so se in vzgajali za IKT. V sredo, 22. marca, so imeli kulturni dan učenci 3. a in 3. b razreda. Učili so se o dediščini domačega kraja. V sredo sta naši devetošolki Irena Tišler in Alja Perovšek nastopili v oddaji Jutro na Planetu, natančneje v rubriki Planet bere, v kateri v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga predstavljajo knjižne uspešnice. Pogovor je tokrat tekel o Knjigi Konec, švedskega pisatelja Matsa Strandberga.  Poleg naših dveh pronicljivih bralk je bil v oddajo vabljen tudi pisec spremene besede Boštjan Narat. Ireni in Alji čestitamo za navdihujoč nastop. V četrtek, 23. marca, so imeli tehnični dan učenci 4. in 5. razreda PŠ Vranja Peč. V četrtek, so se učenci PŠ Mekinje, njihovi starši,  krajani in učitelji, po dolgih treh letih, ponovno zbrali v  krajevnem domu Športno kulturnega društva Mekinje. S pesmijo in plesom so skupaj  počastili našo ljudsko zapuščino, žene, mučenike, mamice,  poslovili smo se od zime,  zeleni, dišeči vesni pa so na široko odprli duri. Na ta dan so se učenci 7. razredov udeležili še področnega tekmovanja v košarki. Na ta dan je na Osnovni šoli Komenda potekalo regijsko tudi srečanje mladih raziskovalcev domžalskokamniškega območja. Tekmovanja sta se z raziskovalno nalogo, Vpliv glasbe na rast rastlin, udeležili Brina Rudolf Vučković in Maruša Perne. Za vso opravljeno raziskovalno delo in odlično predstavitev raziskovalne naloge iskrene čestitke. V četrtek, 23. marca in petek, 24. marca, je potekalo še skupinsko razredno fotografiranje učencev in učiteljev.

29. TEDEN: 13. marec do 17. marec 2023

V ponedeljek, 13. marca, so imeli učenci 3. a razreda tehnični dan. Učili so se in vzgajali za IKT. Tehniški dan so imeli tudi učenci 5. a razreda, ki so izdelovali tehniški izdelke na temo zraka. V torek, 14. marca, so imeli zdravniški pregled učenci 1. b razreda. V sredo, 15. marca, so imeli tehniški dan učenci 4. a razreda. Učili so se o električnem krogu. V četrtek, 16. marca, so odšli na zimski športni dan na Jezersko učenci 8. razredov. Animatorji Parka Jezersko so pripravili aktivnosti na ledu in snegu. Nekateri so se po dolgem času zopet sankali, drugi so prvič tekli na smučeh, se zabavali pri hoji s krpljami, kegljali na ledu, se drsali in igrali celo  hokej z metlami. Učenci in učitelji so se imeli enkratno. Učenci 5. razreda PŠ Nevlje, pa so imeli na ta dan še tehniški dan. Učili so se o toplotni izolaciji. V petek, 17. marca, smo z razrednimi eko predstavniki sodelovali v spomladanski čistilni akciji, ki jo je za šole organizirala Občina Kamnik. Očistili smo okolico šole in se podali na Zaprice. Veseli smo bili, da so vreče, v katere smo odlagali najdene odpadke, ostale skoraj prazne. Še en dokaz, da je ljudem mar za naš planet in da odpadke odlagamo tja, kamor sodijo. Učitelji so v tem tednu dobili tudi poziv za izbor učbenikov, delovnih zvezkov in potrebščin, ki ji bodo uporabljali naslednje šolsko leto. V petek je v MC Kotlovnici potekal tudi 33. občinski otroški parlament. Letošnja osrednja tema je bila duševno zdravje otrok in mladih. Učence je uvodoma nagovoril župan občine Kamnik, gospod Matej Slapar. Glavna gostja je bila Pavla Zabret, ki je s svojo življenjsko zgodbo orisala vzpone in padce ter določene težave v duševnem zdravju. Pri vodenju in koordiniranju dejavnosti sta bila v pomoč Goran Završnik in Rok Kosec iz MC Kotlovnica. Otroški parlament so skupaj z učenci, mladimi parlamentarci, zaključili v sejni sobi Občine Kamnik, kjer so učenci predstavili svoje sklepe in ugotovitve ter ob zaključku skupaj izglasovali pomembne smernice za naprej. Predstavniki otroškega parlamenta: Brina Rudolf Vučković (8. b),  Ela Poljanšek (8. b), Kiara Beganović (8. c) in Vid Podjed (8. c). 

28. teden: 6. marec do 12. marec 2023

V ponedeljek, 6. marca, so imeli učenci 5. b razreda tehniški dan. Izdelovali so tehnični izdelek. V torek, 7. marca, smo na šoli organizirali dan poklicev. Učenci 8. in 9. razredov so se po uvodnem predavanju srečali s strokovnjaki s strokovnega področja, ki jih zanima. V sredo, 8. marca, so se občinskega tekmovanja v košarki za mlajše učenke, udeležile učenke 6. a, 7. b, 7. c in 7. č razreda. Na ta dan so učenci 8. razredov odšli v Cankarjev dom na poslušanje klasične glasbe Disneyjevih risank. V četrtek, 11. marca, so imeli tehnični dan učenci 5. r PŠ Mekinje. Učili so se o prometu. Na zimski športni dan so odšli učenci 7. razredov. Na področno tekmovanje v namiznem tenisu so odšli še učenci 8. a in 8. b razreda.  

27. TEDEN: 27. februar do 3. marec 2023

V ponedeljek, 27. februarja, so imeli športni dan učenci 4. a in 4. b razreda. V sklopu akcije Šolar na smuči, so odšli na smučanje. Tehniški dan so imeli še učenci 4. razreda PŠ Nevlje. Ukvarjali so se z elektriko. V petek, 3. marca, so na smučanje odšli še učenci 4. razreda PŠ Mekinje, Nevlje in Tunjice. Tehniški dan – prometna vzgoja, pa so imeli učenci 5. a in 5. b razreda. Na ta dan je potekalo tudi področno ekipno tekmovanje.  

26. TEDEN: 20. februar do 24. februar 2023

V ponedeljek, 20. februarja, so imeli športni dan učenci 2. in 4. razreda PŠ Nevlje. Odšli so na plezanje in kegljanje. V torek, 21. februarja, smo praznovali pust. Na ta dan so se učenci in učitelji našemili v pustne maske, učenci od 6. – 9. razreda so imeli tehniški dan izdelovanja mask, nato pa smo vsi skupaj odšli na pustno povorko v center Kamnika, kjer so se skupinske maske udeležile tudi tekmovanja za najbolj izvirno pustno masko. Zmagali so učenci osnovne šole Marije Vere, ki so se našemili v pajke. Na ta dan je potekalo tudi šolsko tekmovanje v namiznem tenisu, ki so se ga udeležili učenci in učenke 6. a, 7. a, 8. a in 9. b razreda. V sredo, 22. februarja, so imeli športni dan učenci 1. razreda PŠ Nevlje, odšli so na plezanje in kegljanje. Tehnični dan – Učim se in vzgajam za IKT, so imeli učenci 3. b razreda. 4. razred PŠ Mekinje pa je imel tehniški dan na temo elektrike.  Učenci 7. b, 8. a in 8. b razreda pa so se udeležili še občinskega prvenstva v namiznem tenisu. V četrtek, 23. februarja, so imeli tehniški dan učenci 4. in 5. razreda PŠ Tunjice. V petek, 24. februarja, pa so imeli športni dan še učenci 3. in 5. razreda PŠ Nevlje. Tudi oni so odšli na plezanje in kegljanje.  

25. TEDEN: 13. februar do 17. februar 2023

V sredo, 15. februarja, so se tekmovanja v znanju fizike udeležili učenci 9. razredov. V četrtek, 16. februarja, so imeli učenci 6. in 9. razredov zimski športni dan. Odšli so se sankat in drsat na Jezersko. V petek, 17. februarja pa so imeli informativni dan učenci 9. razredov.  

24. TEDEN: 6. februar do 10. februar 2023

Preživeli smo teden zimskih počitnic, ki so bile letos izjemoma prej na koledarju. Vreme je bilo čudovito, temperature so bile prav zimske. Upamo, da se vsi v šole vračamo zdravi in da polni energije nadaljujemo šolanje. 

23. TEDEN: 30. januar do 3. februar 2023

V ponedeljek, 30. januarja, so imeli kulturni dan učenci 5. a in 5. b razreda. Odšli so na ogled srednjeveške Ljubljane. V torek, 31. januarja, smo imeli proslavo ob državnem prazniku. Učenci so skupaj z učiteljicami pripravili prelep kulturni dogodek, ki je bil hkrati namenjen tudi ravnatelju Rafku Lahu v slovo, saj zasluženo odhaja v pokoj. Naša nova ravnateljica je ga. Monika Glϋcks Donko, ki ji želimo obilo uspeha na naši šoli. V sredo, 1. februarja, so imeli zimski športni dan učenci 3., 4. in 5. razreda PŠ Vranja Peč. V četrtek, 2. februarja, so imeli tehniški dan učenci 4. in 5. razreda PŠ Tunjice. Učili in vzgajali so se za IKT. Vzgojo za zdravje pa so imeli še učenci 7. razredov. 

22. TEDEN: 23. januar do 26. januar 2023

Ta teden je potekal Teden pisanja z roko. Tudi letos smo se kot šola prijavili na projekt in smo izvedli kar nekaj zanimivih dejavnosti. Učence smo spodbujali, da več pišejo z roko, predstavili smo jim tudi prednosti pisanja z roko. Izpeljali smo literarni natečaj za najlepši lepopis 1. kitice Povodnega moža. Teden pisanja je lepo uspel, naslednji treden, na kulturni dan, pa bomo razglasili še nagrajence natečaja. ki bodo prejeli lepe nagrade. V ponedeljek, 23. januarja, so imeli vzgojo za zdravje učenci 6. b in c razreda. V torek, 24. januarja, so imeli vzgoja za zdravje še učenci 6. a razreda. V petek, 26. januarja, so imeli zimski športni dan – drsanje – učenci od 2.-5. razreda PŠ Mekinje.  

21. TEDEN: 16. januar do 20. januar 2023
V ponedeljek, 16. januarja, so se tekmovanja iz kemije udeležili učenci 8. , b, c razreda in učenci b in c razreda. V torek, 17. januarja, so imeli zdravniški pregled učenci 8. č razreda. V sredo, 18. januarja, so imeli naravoslovni dan na temo življenjskega okolja učenci 3. a in 3. b razreda. V četrtek, 19. januarja, so imeli zimski športni dan so imeli učenci 62. In 5 razreda PŠ Tunjice. V petek, 20. januarja, so imeli zimski športni dan še učenci 1. in 3. razreda PŠ Tunjice. Tehniški dan – Učim in vzgajam se za IKT, pa so imeli učenci 2. r PŠ Tunjice. 

20. TEDEN: 9. januar do 13. januar 2023

V ponedeljek, 9. januarja, so na zimsko šolo v naravi za cel teden odšli učenci 6. razredov. Prav tako so, do srede, na tabor v Dolenjo vas pri Čatežu odšli učenci 2. razredov PŠ Mekinje Nevlje in Tunjice. V torek, 10. januarja, so imeli zdravniški pregled učenci 8. c razreda. V sredo, 11. januarja, so na tabor odšli še učenci 2. r PŠ Vranja Peč, 2. a in 2. b razreda. V četrtek, 12. januarja, so imeli tehniški dan učenci 3. r PŠ Nevlje. Izdelovali so družabne igre. V petek, 13. januarja, so imeli tehniški dan še učenci 1. in 3. r PŠ Tunjice. Učili in vzgajali so se za IKT. 

19. TEDEN: 2. januar do 6. januar 2023

Prvi teden po pouku je poteka mirno. V ponedeljek, 2. decembra je bil praznik. V četrtek, 5. decembra, so imeli učenci PŠ Nevlje tehniški dan. Izdelovali so družabne igre. V petek, 6. decembra, so imeli tehniški dan učenci 4. b razreda (Segrevanje spremeni snovi), potekalo pa je tudi državno prvenstvo v šahu, ki so se ga udeležili učenci 4. r PŠ Mekinje, 7. č in 8. č razreda. 

18. TEDEN: 27. december do 30. december 2022 
V tem tednu smo imeli novoletne počitnice. V novem letu vam želimo veliko sreče, veselja, raziskovalnega duha, radovednosti, miru in veliko zdravja. Srečno 2023. 

17. TEDEN: 19. december do 23. december 2022

Za nami je zadnji teden pouka na daljavo v tem koledarskem letu. V tem tednu je bilo kar pet delovnih dni, saj smo praznovali božič v nedeljo. Ker je bil v ponedeljek, 26. decembra, še en praznik, in sicer dan samostojnosti in enotnosti, smo imeli v tem tednu tudi proslavo.  V sredo, 21. decembra, so imeli kulturni dan učenci 1.-5. razreda MŠ, 1.- 5. PŠ Mekinje in 1.- 4. PŠ Nevlje. Odšli so na ogled gledališke predstave. Kulturni dan so imeli tudi učenci 1.-3. r PŠ Tunjice. Ustvarjali so na glasbenih delavnicah. V četrtek, 22. decembra, smo praznovali dan samostojnosti in enotnosti. Učenci so skupaj z učitelji pripravili krajši program, še zadnjič pa je vse prisotne nagovoril naš ravnatelj Rafko Lah. Na ta dan so na področno prvenstvo v košarki odšli tudi učenci 8. a in 9. razredov. V petek, 23. decembra, je šola priredila šolsko plesno tekmovanje, ki so se ga udeležili vsi učenci od 6 – 9. razreda. Tako smo končali zadnji teden pouka, zdaj pa hitimo praznikom naproti. Lepe božične in novoletne praznike vsem!

16. TEDEN: 12. december do 16. december 2022

V torek, 12. decembra, so imeli tehnični dan učenci 3. b razreda. Izdelovali so božične okraske. Na področno tekmovanje v šahu pa so se odpravili učenci 4. razreda PŠ Mekinje, 4. razreda PŠ Nevlje, 4. razreda PŠ Vranja Peč, 5. razreda, 6. c razreda, 7. č razreda in 8. č razreda. Naši učenci in učenke so bili zelo uspešni. Inti Maček je dosegla 1. mesto v kategoriji deklice do 15 let in se tako uvrstila na državno tekmovanje. V torek so imeli zdravniški pregled še učenci 8. b razreda. V sredo, 14. decembra, so imeli tehniški dan učenci 3. a razreda. Prav tako so izdelovali božične okraske. Šolskega tekmovanja iz znanja angleščine za 6. razred pa so se udeležili še učenci 6. a, 6. b in 6. c razreda. V četrtek, 15. decembra, so imeli tehnični dan učenci 4. razreda PŠ Nevlje. Izdelovali so hišico iz papirja. Ob 17h pa je na šoli potekala tudi tradicionalna božično-novoletna prireditev. Nastopajoči so ogreli srca obiskovalcev z očarljivimi glasbeno-plesnimi točkami, z nasmehi na licih in iskricami v očeh. Še zadnjič nas je na tem svečanem dogodku nagovoril tudi naš ravnatelj, gospod Rafko Lah. Misli plemenitega srca in želje iskrenega duha so dvorano napolnile z upanjem. Besede so se prelile v glasbo in  izzvenele v akordih skladbe Dekle moje pojdi z menoj. Strune kitare, ki so drhtele pod prsti gospoda ravnatelja, so s slovesno pravljično milino obogatile čudovito božično-novoletno voščilo. Prireditev je minila  v duhu dobrodelnosti, saj je vse prisotne nagovorila tudi predsednica šolskega sklada, gospa Alenka Planinc Rozman. Predstavila je uspešno delovanje ekipe v preteklem obdobju in poudarila pomen slehernega prispevka, ki omogoči učencem prijetnejše bivanje v šoli, s tem pa tudi lepše otroštvo.  Po zaključku kulturnega programa so pričujoči lahko pokazali svojo srčnost na dobrodelni razstavi izdelkov, ki so jih pripravili naši učenci in njihovi mentorji. Obiskovalce in nastopajoče je po zaključku dogodka v svoje naročje sprejela čarobnost  prazničnih luči hladne decembrske noči. 

15. TEDEN: 5. december do 9. december 2022
V ponedeljek, 5. decembra, so imeli tehniški dan učenci 2. a in 2. b razreda. Izdelovali so novoletne izdelke. Na ta dan je potekalo tudi občinsko prvenstvo v odbojki za starejše deklice, ki so se ga udeležili učenci 8. b, 8. c, 9. b, 9. c in 9. č razreda. V torek, 6. decembra, so imeli zdravniški pregled učenci 8. a razreda. Tekmovanja iz znanja zgodovine pa so se udeležili učenci 8. c, 9. a in 9. č razreda. V sredo, 7. decembra, so imeli tehniški dan učenci podružnične šole Vranja Peč. Občinskega tekmovanja v odbojki za starejše dečke so se udeležili učenci 7. b, 7. č, 8. a, 9. c razreda. Tekmovanja iz znanja astronomije za Dominikova priznanja pa so se udeležili učenci 8. b, 8. c, 8. č, 9. a in 9. c razreda. V petek, 9. decembra, so imeli tehniški dan še učenci 4. a razreda. Ugotavljali so, da se lastnosti snovi lahko spreminjajo. 

14. TEDEN: 28. november do 2. december 2022
V torek, 29. novembra, so na lutkovno predstavo odšli učenci podružnične šole Vranja Peč. Ogledali so si predstavo Timbuktu, Timbuktu. Na zdravniški pregled so odšli učenci 6. c razreda. Na ta dan je potekalo tudi Cankarjevo tekmovanje, ki so se ga udeležili učenci 8. a, 8. b, 9. a in 9. c razreda. Športni dan – Igre z žogo, pa so imeli učenci 9. razredov. V sredo, 30. novembra so se učenci 5. razreda PŠ Mekinje učili in vzgajali za IKT, tekmovanja iz razvedrilne matematike pa se udeležili učenci 6. a, 6. b, 7. c, 7. č, 8. a, 8. b, 9. a, 9. b, 9. c razreda. V četrtek, 1. decembra, smo imeli na šoli slavnostni prižig lučk. Izvedli smo krajšo prireditev, na kateri so zapeli in zaigrali učenci pevskega zbora, Orffovega krožka ter ansambla, ravnatelj pa je imel tudi krajši nagovor.  

13. TEDEN: 21. november do 25. november 2022

V ponedeljek, 21. novembra, so imeli tehniški dan učenci 5. razreda PŠ Mekinje. Učili in vzgajali so se za IKT. Športni dan – Igre z žogo, so imeli učenci 8. razredov. V torek, 22. novembra, so imeli zdravniški pregled učenci 6. b razreda. Vzgojo za zdravje so imeli učenci 8. a razreda. Na ta dan je potekalo tudi šolsko tekmovanje iz znanja angleščine, ki so se ga udeležili učenci 8. in 9. razredov. V sredo, 23. novembra, so imeli tehnični dan učenci 2. razreda PŠ Mekinje. Učili in vzgajali so se za IKT. Športni dan so imeli učenci 6. razredov, Vzgojo za zdravje pa 8. c in 8. č razred. V četrtek, 24. novembra, so imeli tehnični dan – Učim in vzgajam se za IKT, učenci 3. razreda PŠ Mekinje, Vzgojo za zdravje pa so imeli učenci 9. č razreda. V petek, 25. novembra, so imeli tehnični dan – Učim se in vzgajam za IKT, še učenci 1. a razreda. 

12. TEDEN: 14. november do 18. november 2022

V ponedeljek, 14. novembra, so se državnega tekmovanja angleškega jezika – Mehurčki udeležili učenci 9. b in 9. c razreda. V torek, 15. novembra, so imeli naravoslovni dan, z naslovom Jesen v gozdu, učenci 2. a in 2. b razreda. Na dan so imeli učenci 6. a razreda tudi zdravniški pregled. V sredo, 16. novembra, so se občinskega prvenstva v košarki udeležili učenci 8. a in 8. c razreda ter učenci 9. razredov. V četrtek, 17. novembra, smo praznovali Albrehtov dan. Priredili smo krajši dogodek, na katerem so zapeli učenci otroškega pevskega zbora, učenci iz Orffovega krožka pa so zborček z glasbili tudi spremljali. Na ta dan smo razglasili tudi zmagovalce natečaja, ki je potekal v mesecu oktobru. Gospod ravnatelj je nagrajencem podelil tudi lepe nagrade. Na ta dan sta potekla tudi dva naravoslovna dneva. Prvi na temo orientacije, ki so se ga udeležili učenci 4. r PŠ Tunjice, drugega pa so se udeležili vsi 5. razredi. Odšli so namreč na obisk Zelencev, Planince in Podkorena. Na ta dan so imeli učenci 9. b razreda tudi Vzgojo za zdravje. Prav tako pa se je v športni dvorani na ta dan začel tudi Karierni sejem, ki so ga v dopoldanskih urah obiskali učenci 8. in 9. razredov. V petek, 19. novembra, pa smo praznovali dan slovenske hrane. Že dvanajstič smo na ta dan izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci v razredih pojedli tradicionalni zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, meda, mleka in jabolka. Z učitelji pa so se pogovorili o pomenu dobre lokalne in doma pridelane hrane. Na matični šoli so si učenci lahko ogledali tudi razstavo na temo čebel. 

11. TEDEN: 7. november do 11. november 2022

Prvi šolski teden smo začeli spočiti in pripravljeni na nove šolske izzive. V ponedeljek, 7. novembra, je na šoli potekal Sejem srednji šol. Učenci od 7.-9. razreda so si lahko ogledali stojnice in se pogovorili s predstavniki 16. srednješolskih zavodov. V torek, 8. novembra, je potekal tehnični dan Učim in vzgajam se za IKT, ki so se ga udeležili učenci 1. b razreda. Zdravniški pregled so imeli še učenci 3. razreda PŠ Tunjice in Vranja Peč. V sredo, 9. novembra, so imeli kulturni dan Religije in kulture učenci 7. razredov. Učenci so spoznavali različna svetovna verstva, s čimer smo jim približali druge kulture in spodbujali strpnost ter sprejemanje drugačnosti, kar je v današnjem multikulturnem svetu še kako pomembno. V sredo je potekalo tudi področno tekmovanje v malem nogometu, ki so se ga udeležili učenci 8. a, 8. b, 8. c, 9. a, 9. c, 9. č razreda, kjer so dosegli 3. mesto, za kar jim iskreno čestitamo. V četrtek, 10. junija je potekal naravoslovni dan za 7. razrede na temo odnosov. V  knjižnici smo v tem tednu izžrebali še zmagovalce oktobrskega pravljičnega kviza in knjižničnega detektiva. Učenci so prejeli tudi praktične nagrade.  

10. TEDEN: 31. Oktober do 4. november 2022 
V tem tednu smo imeli jesenske počitnice. 

9. TEDEN: 24. oktober do 27. oktober 2022

Za nami je zadnji teden pouka pred jesenskimi počitnicami. V ponedeljek, 24. oktobra, so imeli naravoslovni dan učenci 4. a in 4. b razreda. Izdelovali so herbarij. V torek, 25. oktobra, so imeli zdravniški pregled učenci 3. razreda PŠ Nevlje. V petek so imeli naravoslovni dan učenci 1. in 3. razreda PŠ Tunjice. Odšli so na potep v gozd. Na ta dan so učenci 9. razredov imeli tudi kulturni dan – Trubarjev dan. Zadnji šolski teden je minil mirno, zdaj pa počitek in zaslužene jesenske počitnice. 

8. TEDEN: 17. oktober do 21. oktober 2022

V ponedeljek, 17. oktobra, so na jesenski pohod odšli učenci 3. a in 3. b razreda.  V torek, 18. oktobra, so imeli zdravniški pregled učenci 3. razreda PŠ Mekinje, na pohod v sredogorje pa so odšli učenci 8. razredov. V sredo, 29. oktobra, so imeli naravoslovni dan učenci 4. a razreda. Občinskega tekmovanja v malem nogometu so se udeležili učenci 8. a, 8. b, 9.a, 9. c in 9. č razreda. Na ta dan je potekalo tudi tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo priznanje, ki so se ga udeležili učenci 8. č razreda in učenci 9. razredov. V četrtek, 20. oktobra, so se dogodka S pravljico v žepu po mestu udeležili učenci podružnične šole Vranja Peč, naravoslovni dan pa so imeli učenci 2., 3. in 4. razreda PŠ Mekinje. Odšli so na potep v Arboretum. V petek, 21. oktobra, so se Ljubljanskega maratona (šolski teki) udeležili učenci 2. in 3. razreda PŠ Nevlje, ter učenci 3. a, 5. a, 6. a, 7. a in 9. c razreda. Občinskega tekmovanja v malem nogometu pa so se udeležili še učenci 8. a, 8. b, 9. a in 9. č razreda. 

7. TEDEN: 10. oktober do 14. oktober 2022

 V ponedeljek, 10. oktobra, so imeli tehniški dan učenci 1. r PŠ Mekinje. Učili in vzgajali so se za IKT. V torek, 11. oktobra, so imeli učenci 3. b razreda zdravstveni pregled, učenci 9. razredov pa so odšli na ekskurzijo. V sredo, 12. oktobra, so imeli naravoslovni dan učenci 8. razredov. Prav tako pa so na ta dan imeli športni dan še učenci 9. razredov. Odšli so na pohod v sredogorje. V četrtek, 13. oktobra, in petek, 14. oktobra, učenci niso imeli posebnih dejavnosti. 

6. TEDEN: 3. oktober do 7. oktober 2022

Prvi teden oktobra je teden otroka. Letošnja tema je bila Skupaj se imamo dobro! Tudi letos smo na šoli izvedli veliko aktivnosti v povezavi s tednom otroka. Podrobne dejavnosti nekaterih oddelkov vam predstavimo v nadaljevanju. V ponedeljek, 3. oktobra, so imeli tehnični dan učenci 1. r PŠ Nevlje. Jesensko so ustvarjali tudi učenci podružnične šole Vranja Peč. V torek, 4. oktobra, so imeli zdravniški pregled učenci 3. a razreda. V sredo, 5. oktobra, je pouk v obliki tehniškega dne, izvedel 1. a in 1. b razred. V četrtek, 6. oktobra, so imeli  učenci 1. a in 1. b razreda naravoslovni dan v Arboretumu. Športni dan so imeli učenci 2. a in 2. b razreda – odšli so na jenski pohod v Tunjice. Prav tako so imeli pohod c sredogorje učenci 6. a, b in c razreda. Polfinala v odbojki na mivki so se udeležili učenci 8. c, 9. b in 9. č razreda. Na ta dan pa smo praznovali tudi dan jezikov, tako da so učenci 9. razredov spoznavali različne jezike, države in njihove kulture. V petek, 7. oktobra, so imeli vsi učenci šole kulturni dan Bonton. Dan je potekal v obliki pogovora in delavnic na temo spoštovanja, vključenosti, sprejemanja drugačnosti. V mesecu oktobru praznujemo tudi šolske knjižnice. V ta namen sta knjižničarki pripravili veliko zanimivih dejavnosti, ki potekajo v knjižnici. Od literarno-likovnega natečaja, do izmenjave knjižnih kazalk, pravljičnega kviza, knjižničnega detektiva, bralne značke za starše in učitelje itd. 

5. TEDEN: 26. september do 30. september 2022

V sredo, 28. septembra, so imeli športni dan (Veter v laseh) učenci 1.-5. razreda matične šole. Državnega kolesarskega tekmovanja na čas so se udeležili učenci 7. c, 8. b in 9. b razreda. V četrtek, 29. septembra, so se šolskega tekmovanja iz logike udeležili učenci 6. razredov, 7. razredov, 8. a, 8. b, 8. c razreda in učenci 9. razredov. 

4. TEDEN:  19. september 2022 do 23. september 2022

Ponedeljek, 19. septembra, je bil kulturno obarvan, saj smo praznovali dan zlatih knjig in začetek gibanja Bralna značka. Vsi prvošolci so v dar prejeli knjigo Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib avtorice Ide Mlakar, ki so se je prvošolci še posebej razveselili.  Tudi ta teden je bil zelo športno obarvan. V sredo, 21. septembra, so imeli športni dan učenci od 1. – 4. PŠ Mekinje, ki so odšli na jesenski pohod. Naravoslovni dan Vzgoja za zdravje so imeli učenci 2., 4. in 5. razreda PŠ Tunjice. V četrtek, 22. septembra, so imeli naravoslovni dan učencu 2. razreda PŠ Mekinje, ki so se pogovarjali o osebni higieni. Na jesenski pohod so odšli tudi učenci 2., 3., 4. in 5. razreda PŠ Nevlje. Naravoslovni dan so imeli tudi učenci 6.a, 6. b, 6. c razreda. Učili so se o kamninah. Državnega tekmovanja v gorskem teku so se udeležili učenci 7. b razreda. V petek, 23. septembra, pa so imeli športni dan učenci 1. a in 1. b razreda. 

3. TEDEN: 12. do 16. september 2022

Tudi teden, ki je za nami, je bil športno obarvan. V ponedeljek, 12. septembra, so se učenci 5. razredov odpravili na letno šolo v naravi v Savudrijo. V torek, 13. septembra, so na jesenski pohod po Tunjicah odšli 2., 3. in 4. razredi podružnične šole Tunjice. Tekmovanja Male sive celice so se udeležili učenci 7. b, 8. b, 9. b in 9. c razreda. Državnega tekmovanja v plavanju pa so se udeležili učenci 8. razredov in 9. c razreda. V sredo, 14. septembra, so na jesenski pohod na Stari grad odšli učenci podružnične šole Vranja peč, področnega tekmovanja v odbojki na mivki pa so se udeležili učenci 7. b, 7. č, 8. a, 8. c, 9. b, 9. c in 9. č razreda. 

2. TEDEN: 5. do 9. september 2022

Za nami je drugi teden pouka v tem šolskem letu, ki je bil športno aktiven. Učenci tretjih razredov (3. a, 3. r PŠ Mekinje, 3. PŠ Tunjice) so v ponedeljek, 5. septembra, odšli na plavalni tečaj. Različne tehnike plavanja so osvajali do četrtka, 8. septembra. Prav tako so se v ponedeljek na Naravoslovni tabor odpravili učenci 7. razredov. Do petka so uživali in se učili v Fiesi in Portorožu. Imeli so se super. 

1. TEDEN: 1. do 2. september 2022

Poletnih počitnic je konec in v četrtek, 1. septembra 2022, je šolski prag prvič prestopilo devetinsedemdeset prvošolcev. Prvošolce so zunaj sprejele učiteljice prvega razreda, jih pospremile do razredov na matični šoli in podružnicah, kjer so zanje pripravile kratke delavnice. Nato so se ob 10h skupaj s starši poveselili v telovadnici na matični šoli, kjer so učiteljice pripravile zanimiv in zabaven dogodek. Zaradi prostorske stiske na matični šoli bodo imeli učenci 4. a in 4. b ter 5. a in 5. b tudi letos pouk v župnišču na Šutni, prav tako pa bodo, zaradi prostorske stiske, učenci 2. razreda PŠ Tunjic imeli pouk v bližnjem gasilskem domu. V prvem tednu pouka so si vsi učenci izposodili tudi učbenike iz učbeniškega sklada. Omenjamo pa tudi že prve aktivnosti, in sicer učenci 3. a razreda in učenci 3. razredov podružničnih šol Mekinje in Tunjice so v petek, 2. septembra, že odšli na plavalni tečaj. 

Vsem želimo prijeten začetek šolskega leta, mirno nadaljevanje in uspešen zaključek.