Alergeni

Spoštovani. S 13. decembrom 2014 je začela veljati Uredba EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki zahteva obvezno označevanje alergenov tudi v obratih javne prehrane. Več o uredbi si lahko preberete na povezavi: UREDBA (EU) št. 1169/2011 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA. Alergenov je po tej uredbi štirinajst: gluten, raki, jajca, ribe, arašidi, soja, mleko, oreški, listna zelena, gorčično seme, sezamovo seme, žveplov dioksid/sulfiti, volčji bob, mehkužci (in seveda vsi proizvodi iz teh alergenov). Na jedilniku so označeni pri posameznih jedeh v oklepaju (legenda je del jedilnika).   Trudimo se, da bi tudi drugih snovi, ki ne pomagajo k boljšemu zdravju, hrana vsebovala čim manj. Te snovi so:

  • sladkor (tudi kot HCFS – high fructose corn syrup, visokofruktozni koruzni sirup, …),
  • MSG (mononatrijev glutaminat, ki se lahko skriva tudi pod imenom hidrolizirane sojine beljakovine),
  • umetno sladilo aspartam,
  • hidrogenirane maščobe, …

Denise Zajc, organizatorica šolske prehrane