DRŽAVNO PRVENSTVO V ŠAHU

V sredo, 21. 4. 2021, se je odvijalo državno prvenstvo v šahu. Tekmovanje je prvič potekalo preko spleta. Našo šolo sta na tekmovanju zastopala Inti Maček v kategoriji deklic do 12 let in Aljoša Keber v kategoriji dečkov do 12 let.
Inti Maček je med 46 tekmovalkami zasedla nehvaležno 4. mesto.
Aljoša Keber je med 76 tekmovalci zasedel 18. mesto.

Po turnirju sta povedala:


1. Kako sta se znašla v tekmovanju na daljavo?


INTI: Zaradi epidemioloških razmer že več kot eno leto treniram in igram šah preko spleta, zato mi igranje na daljavo ne predstavlja velikih težav.
ALJOŠA: V času karantene sem veliko igral šah preko spleta, zato mi ni bilo težko.


2. Ali vama je tekmovanje na daljavo lažje ali težje?


INTI: Tekmovanje na daljavo mi je bilo sicer težje, ker sem bila ‘zaprta’ v sobi. Bala sem se, da bom imela težave z internetno povezavo. Odmori med partijami so bili krajši kot na tekmovanjih v živo. Pogrešala sem stik s tekmovalci in šahovskimi prijatelji.
ALJOŠA: Ta pristop je težji, ker se je težje zbrati za tako zelo dolg turnir.


3. S kakšnimi težavami sta se srečala na tekmovanju?


INTI: Nisem imela posebnih težav.
ALJOŠA: Po prvem kolu me je sodnica obvestila, da nisem pravilno delil ekrana in da me bodo morali izključiti iz turnirja, če ekrana ne popravim. Na srečo sem partijo hitro končal in lahko popravil delitev ekrana pred naslednjim kolom. To je bilo stresno.


4. Kako sta zadovoljna s svojo uvrstitvijo?


INTI: Sem zadovoljna, vendar verjamem, da bi bilo lahko bolje.
ALJOŠA: Po 5. kolu sem imel 4,5 točke in sem upal na stopničke. A sem v 6. kolu dobil zmagovalca turnirja, proti kateremu sem izgubil. Potem sta padli motivacija in koncentracija ter končal sem na 18. mestu (od 76 tekmovalcev). Z rezultatom nisem zadovoljen.

 Kamnik, 23. 4. 2021                                                                                  Aleš Prosen