PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Mamut, samostojnost, enotnost, Albrehtova knjižica in še veliko drugega. 

Vse to so nam, gospod ravnatelj Rafko Lah z nagovorom, nastopajoči s svojimi točkami in gostje v prednovoletnem vzdušju pričarali na kulturni prireditvi, ki je potekala v ponedeljek, 23. 12. 2019, na Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik. 

Šola ima nov logotip, ki je skupno delo učencev in učiteljev. Ob tej priložnosti smo podelili priznanje Lučki Majcenovič in Danijelu Bezku (upokojenemu profesorju naše šole), ki sta aktivno sodelovala pri nastajanju logotipa šole. 

Idejni osnutek bodočega logotipa šole, ki ga je 2011 izdelala učenka Lučka Majcenovič, je na javnem glasovanju dobil največ glasov. Učiteljici mag. Anamarija Erčulj in Sara Zalesnik sta izdelali končni predlog logotipa šole. Ta v stilizirani podobi izraža preteklost in sedanjost kraja, pa tudi šolo, kot ustanovo, kjer se v pedagoškem trikotniku uresničujejo cilji in nameni zapisani v viziji šole.    

Osrednja figura je neveljski mamut, pomembno paleontološko odkritje na našem področju. Okoli njega so pisala, ki predstavljajo matično šolo Frana Albrehta in njene podružnice. Mamut daje občutek, kot da hodi naprej, v prihodnost. Pisala po legi predstavljajo smeri neba, s tem pa prostor, od koder v šolo prihajajo učenci in učitelji. Pisala  simbolično predstavljajo tudi puščice kamenodobnih lovcev, ki so na področju odkritja imeli lovsko postojanko na planem. Modra barva na spodnjem delu logotipa predstavlja jezero, ki je nekoč segalo od Kamnika do Nevelj in je vir mnogih pravljic in legend. V krogu, ki je simbol polnosti in združevanja, je naziv šole. 

Izbrani barvi sta modra in oranžna. Oranžna kot mešanica rdeče in rumene barve predstavlja  veselje in toplino, pa tudi ustvarjalnost, uspešnost, odločnost in zabavo. Modra barva predstavlja nebo in vodo, pa tudi domišljijo, svobodo, zaupanje, trdnost, vedoželjnost in znanje. Barvi sta komplementarni, se dopolnjujeta in krepita. 

Na ta praznični dan nas je obiskala tudi dr. Barica Marentič Požarnik, dolgoletna profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Gospa nas je presenetila s pravo dragocenostjo. Podarila nam je prvo izdajo  Albrehtove knjižice Pesmi življenja iz leta 1920. Temu je dodala še svojo knjigo Izkustveno učenje in iskrive misli o življenju, ki jih je na dogodku delila z nami. Gospe smo se iskreno zahvalili s priznanjem. 

Presenečenj pa še kar ni bilo konec. 

Priča smo bili odkritju kipa mamuta, ki ga je izdelal kamniški kipar Miha Kač. Župan Matej Slapar je skupaj s predstavniki lokalne skupnosti in ženo pokojnega kiparja, gospo Mir Kač šoli poklonil omenjeni kip. Mamut bo dobil svoje »častno mesto« v avli matične šole. 

Gospod župan nam je naklonil nekaj prijaznih besed in otrokom približal praznik dneva samostojnosti in enotnosti na njim razumljiv način. 

Simbolika dogodkov, ki smo jim bili priča na prireditvi nas je navdahnila z občutkom povezanosti in enotnosti. Naj drži tudi v letu 2020. 

 

Jana Jus in Tina Plahutnik
OŠ Frana Albrehta Kamnik