NASVETI ZA STARŠE IN UČENCE

POUK NA DALJAVO:

Kako naj se doma organiziramo?

Dragi starši,

pred nami je izziv, pred katerim nismo bili še nikoli.

Doma imamo, upamo, zdrave otroke, polne energije. Ne smejo se družiti z vrstniki, doma pa morajo delati za šolo. In če je v eni družini več otrok, med katerimi je morda eden predšolski, drugi šolski, je izziv še večji. Temu dodajmo še le en računalnik, s katerimi razpolaga družina in mera je polna.

Ne skrbite, ljudje se prilagodimo na marsikatere okoliščine in tudi na te se bomo. Z mirnostjo in disciplino bomo tudi to zmogli. Pomembno je, da so otroci aktivni, da delajo za šolo.

Najprej pa en tehničen predlog: zaradi preobremenjenosti linij predlagava, da si gradiva shranite na računalnik, da boste lahko kadar koli dostopali do njih.

Spodaj sva zbrali nekaj idej za delo doma, ki vam bodo morda prišle prav. Če vas zanima, si poglejte še pomagala, ki so jih pripravile kolegice specialne pedagoginje v prispevkih KORAKI UČENJA in TEDENSKI URNIK.

Naj vam bo v spodbudo ta misel:

“Življenje je kot prekratka odeja. Če jo potegneš gor, te zebe v noge, če jo potegneš dol, ti piha za vrat; toda vedri ljudje potegnejo kolena k sebi in noč preživijo zelo udobno.” Marion Howard

Veliko vedrine in vse dobro vam želiva.

Svetovalni delavki:
Andreja Ortl in Tina Plahutnik

 

 

KAKO POGOSTO NAJ OTROCI DELAJO ZA ŠOLO?

Svetujemo, da imajo pouk doma vsak dan. Časovno si ga razporedite glede na otrokov in vaš bioritem in druge obveznosti. Morda bi bilo smiselno delati zjutraj ali popoldne, vmes pa užijte sonček in svež zrak, ki se nam ponuja. Predlagamo, da je urnik vsak dan podoben, saj ljudje lažje funkcioniramo, če imamo rutine. Tudi najstniki jo potrebujejo, saj v nasprotnem primeru nekateri začnejo odlašati. Rek, kar lahko narediš danes, ne odlašaj na jutri, je na mestu.

Če boste določili urnik, bo to ugodno vplivalo tudi na otrokovo motivacijo za delo za šolo. S tem boste morda preprečili morebitni odpor otroka do učenja. Če se upira delu za šolo, mu mirno povejte, da mora vsak dan delati za šolo, po tem bo prost. Če vam je to blizu mu lahko obljubite, da se boste po končanem delu za šolo z njim igrali najljubšo namizno igro, mu prebrali pravljico ali kaj podobnega.

DOMA IMAMO DOJENČKA, MALČKA.

Če so otroci že dovolj samostojni, da lahko za šolo delajo sami, ne bo težav. Vas bodo potrebovali pri tem, da boste karseda skrbno zagotovili mir in malčka v času, ko vaš šolar dela za šolo, zaposlili, da ga ne bo motil. Čas za igranje z mlajšim bratcem ali sestrico bo po delu za šolo. Naj mlajši šolarja ne moti s prihajanjem v njegovo sobo. Če otrok potrebuje pomoč pri učenju, morda lahko izkoristite čas, ko dojenček, malček, spi.

DOMA IMAMO EN RAČUNALNIK.

Marsikatera družina ima en računalnik in znašla se bo pred še enim izzivom. Kako naj se vsi družinski člani zvrstijo pri računalniku? Vi morate morda delati za službo, otroci pa za šolo. Spet nas rešuje urnik. Če morate biti v dopoldanskem času na voljo za službo je smiselno, da z otrokom zjutraj ali zvečer pogledate program dela, ki ga je objavil učitelj, naredite načrt za ta dan, potem pa se vi posvetite svojemu delu, otrok pa svojemu. Če potrebuje vaše stalno spremljanje in pomoč, lahko dela za šolo popoldne. Otroci so po večini do približno pete ure popoldne energijsko še dovolj opremljeni za miselne aktivnosti.

KAKO NAJ SI OTROK RAZPOREDI DELO?    
1., 2., 3. …

Nekateri učitelji so objavili program dela za en teden in morda vam je težko razporediti delo po dnevih. Možnosti imate več. Ali se držite klasičnega urnika, to pomeni, vsak dan več predmetov krajši čas ali pa si razporedite predmete čez teden. Ko boste delati razpored predmetov imejte v mislih, da je dobro kombinirati predmete, ki so si različni in terjajo drugačen način učenja. Npr. matematika – naravoslovje, angleščina – biologija.

Primeri urnikov: 

PROSTOR ZA UČENJE

Uči se vedno v istem prostoru.

V prostoru naj bo primerno svetlo in ne pretoplo (do 21°C).

Za šolo delaj sede ali stoje in ne leže na postelji.

Naj mizi naj bo le tisto, kar potrebuješ.

 ČAS ZA UČENJE

Če se da, delaj za šolo vsak dan ob istem času.

Določi si urnik, v katerega vpiši, kateremu predmetu se boš kateri dan posvetil.

Ne pozabi na odmore.

Po 30-45 min naredi 5 min odmora.

POZOR!

Aktivnosti v času odmora:

NE: bereš, telefoniraš, gledaš TV, igraš igrice …

DA: spiješ vodo, odneseš smeti, narediš nekaj počepov …

 MOTEČI DEJAVNIKI

Poskrbite za to, da otrok v času dela za šolo ne bo dostopal do tistih elektronskih naprav, ki ga ovirajo. Miza ali soba polna mikavnih igrač in drugih stvari, ki pritegnejo pozornost, je ovira pri učenju. V času, ko otrok dela za šolo, v tem prostoru ne glejte televizije, poslušate glasbe, ne pospravljate oblačil v omaro … Poskrbite, da mlajši brat ali sestra ne prihajata v sobo. Po kosilu se je težje učiti, zato naj otrok ne dela za šolo s polnim želodcem.

    

 

BREZPLAČNA E-GRADIVA

Gradiva so brezplačno dostopna na spletnih straneh:

Učencem so lahko v pomoč tudi naslednje spletne strani:

***

Malo za šalo …

Morda bo spodnji strip všeč najstnikom in nekateri se bodo poistovetili z vsebino. Tako včasih ljudje funkcioniramo … Odlašamo in potem nas »povozi čas«.

Prirejeno po: https://www.google.si/search?q=faze+u%C4%8Denja&sxsrf=ALeKk038WEJI81KLhgs8Ud8a2GjvoaL3yA:1584349665875&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiT5aK40p7oAhWNsaQKHbcpDSAQ_AUoAXoECAsQAw#imgrc=q-YU8QQm0wVpNM