MINEVA 130 LET OD ROJSTVA FRANA ALBREHTA

V nedeljo, 17. novembra 2019, je minilo 130 let od rojstva Frana Albrehta, po katerem ponosno nosi ime naša šola. Spomin nanj smo obeležili z ustvarjanjem učencev po njegovem navdihu in delu ter z dogodkom, na katerem smo ponosno razstavili likovne in literarne izdelke učencev. Tej “otroški” razstavi pa smo ob bok postavili tudi razstavo, ki je nastala pred desetimi leti, torej ob njegovi 120-letnici, in je bila na ogled v prostorih Občine Kamnik. Avtorja razstave sta Ivanka Učakar in Janez Bergant.

V tednu pred praznovanjem rojstnega dne, od 11. do 15. novembra 2019, so učenci predmetne stopnje pri pouku slovenščine ustvarjali likovne in literarne izdelke, povezane z Albrehtovim delom, z njegovimi pesmimi in prevodi Grimmovih pravljic. Učenci so risali Albrehtov portret, ilustrirali Grimmove pravljice, jih predstavili v obliki stripa in časovnega traku, ilustrirali so njegove pesmi in pesnili po njegovem navdihu, pisali so tudi likovne pesmi. Skratka na plan je prišla zanimiva in raznolika otroška ustvarjalnost. Učenci razredne stopnje pa so ustvarjali v petek, 15. novembra, ko smo izvedli delni tematski dan in ga povezali s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk.

V ponedeljek, 18. novembra, smo se v večnamenskem prostoru zbrali učenci in učitelji in na krajši prireditvi odprli ter predstavili dve omenjeni razstavi. Na dogodku je spregovoril ravnatelj šole Rafko Lah, v obliki zabavnega kviza pa smo prvošolcem predstavili delo in življenje Frana Albrehta. Ravnatelj šole Rafko Lah je o našem slavljencu spregovoril na zanimiv način, zato ob tej priložnosti njegov razširjeni nagovor o 130-letnici rojstva Frana Albrehta navajamo v celoti ob koncu tega prispevka.

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotografij z našega praznovanja. Še enkrat: Vse najboljše, Fran Albreht!

Tadeja Česen Šink, knjižničarka

 

Ravnateljev nagovor ob 130-letnici rojstva Frana Albrehta

Naši predniki, natančneje Skupščina Občine Kamnik, so se leta 1964 odločili, da bo Osnovna šola Kamnik nosila ime znamenitega rojaka, Kamničana Frana Albrehta.

Vprašanje, ki si ga ob 130-letnici njegovega rojstva kot ravnatelj OŠ Frana Albrehta Kamnik postavljam, je:

Katere vrednote in katere vsebine zaznamujejo šolo, ki nosi ime rojaka in svetovljana Frana Albrehta glede na njegovo zapuščino v smislu njegovih del, stališč, vrednot?

Poglejmo si nekatere trditve in vzporednice:

Fran Albreht je znal prisluhniti tokovom časa.

OŠ Frana Albrehta Kamnik s svojo pedagoško, vzgojno, organizacijsko strategijo vodi politiko sodobne, razvojno naravnane šole, odprte v lokalno in širše okolje.

Fran Albreht je bil izredno marljiv prevajalec.

OŠ Frana Albrehta Kamnik ima pomembne reference na področju mednarodnega sodelovanja v projektih, kot so Bridge, E-twinning in Comenius, v mesecu oktobru tega leta smo bili organizator mednarodnega strokovnega posveta z naslovom Izzivi v šoli.

Fran Albreht je bil odličen in uspešen na mnogih področjih (prevajalec, pesnik, župan).

Osnovna šola Frana Albrehta izvaja sistem za doseganje izboljšav in napredka na vseh področjih, še posebej na petih področjih kakovosti, in sicer učenja in poučevanja, klime in kulture, organizacije in vodenja, profesionalnega razvoja zaposlenih ter  sodelovanja z deležniki.

Fran Albreht je ljubil življenje.

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik verjamemo v sedanjost in prihodnost, verjamemo v izzive sodobnega časa, skupaj in vzajemno z vsemi generacijami.     

Fran Albreht je bil vizionar …

OŠ Frana Albrehta Kamnik je na podlagi širšega konsenza leta 2005 sprejela vizijo šole: Na naši šoli bomo spoštljivi pošteni in iskreni drug do drugega. Cenili in razvijali bomo delavnost, strokovnost in odgovornost. Z dobro komunikacijo med domom in krajem bomo neprestano gradili kulturo dobre skupnosti.

Fran Albreht je verjel v sanje … od daleč sem te sanjal, zlato mesto …

Sanje so večne … tudi mi imamo svoje sanje … že dolgo časa sanjamo o novi šolski stavbi. Še vedno upamo in željno pričakujemo potrebne spremembe, med katerimi v ospredje postavljamo varnost otrok in človeku vredne bivanjske pogoje.

Fran Albreht je bil župan.

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik izražamo veselje, da imamo tudi mi župana in podžupana. Verjamemo, da imajo tudi oni sanje, verjamemo, da se po najboljših močeh trudijo, da bo čim prej zgrajena nova varna šola za največ učencev v Občini Kamnik.

Vsem, ki ste se trudili in neizmerno prizadevali v pripravi in izvedbi današnje slovesnosti, se najiskreneje zahvaljujem. Učenkam in učencem, knjižničarkama, učiteljicam in učiteljem. S ponosom si ogledujemo in beremo likovne ter literarne ustvarjalnosti naših učencev. Fran Albreht bi bil …

Kamnik, 18. 11. 2019

Rafko Lah, ravnatelj