GREMO V FINALE POPRI 2021!

Naši učenci so se uvrstili v finale vseslovenskega tekmovanja za najboljšo podjetniško idejo mladih POPRI 2021.   

Letos se je na tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo – POPRI, ki ga razpisuje Primorski tehnološki park, prijavilo več kot 340  mladih s 134  podjetniškimi idejami iz cele Slovenije. Strokovna komisija je imela težko in zahtevno delo, saj je bila vsaka ideja zanimiva.

Tudi učenci OŠ Frana Albrehta Kamnik so v okviru projekta Popestrimo šolo pod mentorstvom Rosane Kleindienst razvili dve poslovni ideji: BioPurga in H.E.P.I..

Z obema so se uvrstili med polfinaliste v Osrednjeslovenski, Gorenjski in Zasavski regiji. Še več, na regijskem predizboru, so s svojo predstavitvijo in odgovori na vprašanja uspešno prepričali tričlansko strokovno komisijo in se uvrstili tudi v finale.

 

BioPurga je biološki smetnjak in kompostnik ob enem, ki poskrbi za zbiranje in pospešeno kompostiranje bioloških odpadkov in prinaša dragocen  kompost. Poslovno idejo s sloganom »Kompost za zemljino radost!« so razvijale Tajda Adrovič Flisar, Sara Vdovč in Alina Učakar, pri izdelavi prototipa pa jim je pomagal tudi Lenart Torkar.

H.E.P.I. je zdrav, okusen, polnovreden čokoladno lešnikov namaz iz ekološko pridelanih sestavin, brez uporabe belega sladkorja in palmovega olja. Poslovno idejo s sloganom  »Sladkaj se zdravo in ohrani naravo.« so razvijali Lan Bordjan, Lucija Jelenc, Nejc Juteršek in Ela Poljanšek.

 

 

»Da ste ob šolanju na daljavo zmogli še toliko energije vložiti v razvoj novih idej, je neverjetno. Zato smo hvaležni in ponosni za zaupanje, ki ste ga izkazali tekmovanju POPRI.« je povedal dr. Jernej Pintar, direktor Tehnološkega parka Ljubljana.

In resnično smo ponosni na naše mlade udeležence, saj so in še bodo vložili veliko časa, pozornosti, vztrajnosti.

Pridobili pa so, poleg nagrade v vrednosti 500,00€, katero bodo namenili nadaljnjemu razvoju, obilo novih znanj in izkušenj.

Držimo pesti 7. aprila, ko bo potekalo nacionalno tekmovanje.

 

In kaj so po njihovih mnenjih pridobili v procesu razvoja?

 

TAJDA: Všeč mi je bilo sodelovanje na tekmovanju POPRI, saj mislim, da sem odnesla veliko novih znanj kot so nastopanje v javnosti, nove računalniške spretnosti ter postopek razvijanja podjetniških idej. Ta znanja pa mi bodo prišla zelo prav v prihodnosti. 

 

SARA: V procesu razvijanja ideje BioPurga sem pridobila kar nekaj novega znanja in izkušenj . Čeprav smo delali na daljavo, mi je bilo v redu, saj sem bila v ekipi z mojo najboljšo prijateljico, ki mi je vedno pomagala in me spravljala v dobro voljo.

 

 ALINA: Naučila sem se, da če narediš napako, to lahko popraviš, da lahko preizkušaš različne ideje in jih ustvarjaš. Bilo je zelo fino in upam, da lahko pridemo naprej. Ni mi bilo najbolj všeč delati na daljavo, saj mi je povezava nagajala, a smo premagali veliko izzivov. 

 

 LUCIJA: Naučila sem se veliko novih besed. Ugotovila sem, da se z delom daleč pride. Bilo mi je zelo zanimivo, saj sem se počutila kot prava zaposlena z dobrimi sodelavci.

 

ELA: Naučila sem se veliko o financah, podjetništvu in ugotovila, da je potrebno vložiti veliko dela, da tvoja ideja nekam  pride. H.E.P.I. namaz me naredi happy ob misli nanj. 

 

LAN: Naučil sem se, kako težko je podjetništvo in sem vesel za to izkušnjo. Naučili smo se veliko in verjamemo, da bomo v finalu opravili odlično. Vsi smo vložili veliko truda.

 

NEJC: Z ekipo smo začeli delati na naši ideji in šlo nam je odlično. Naredili smo veliko okusnih in zdravih namazov ter se pri tem tudi veliko naučili. Ko pa smo izvedeli, da smo uvrščeni na regijsko tekmovanje, se je sreča še povečala. Vse skupaj mi je bilo zelo všeč in zelo veliko sem se naučil. 

 

 

Rosana Kleindienst

dipl. pedagoginja, učiteljica na projektu Popestrimo šolo