Z VETROM V LASEH DO ZDRAVJA

Na OŠ Frana Albrehta Kamnik se trudimo učencem približati  veselje do gibanja. Želimo, da jim športno preživljanje prostega časa  pomaga krepiti in ohranjati zdravje. Za iste cilje se zavzemata tudi Športna unija Slovenije in Fundacije za šport, zato smo se odločili za sodelovanje v njihovem dolgoletnem projektu »Veter v laseh. Organizacijo omenjenega dne smo prevzeli Tamara Bračič, Andrej Kunčič in  Jana Svetec.

Ker smo lani izvedli Evropski športni dan za učence naših podružničnih šol, smo se  tokrat odločili, da pripravimo zabavno – športni program aktivnosti za vse učence od 1.- 5. razreda na matični šoli.  Ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo aktivnosti lahko izvedli v naravi in na mekinjskem stadionu.

Vse udeležence sta pozdravili simpatični maskoti projekta »Veter v laseh« Športko in Vihra. Uvodnemu nagovoru (kjer smo naše učence spodbujali, da se s pomočjo športa borijo proti različnim zasvojenostim) smo se pridružili učitelji organizatorji, petju himne,  plesu in vadbi za ogrevanje pa še navdušeni učenci animatorji.  Himna je donela iz zvočnikov, zastava akcije »Veter v laseh« je plapolala, kot so plapolali naši lasje, ko smo se športno zabavali na pripravljenih  postajah.

Nekaterim učencem pa smo ponudili minuto za zdravje s Športkom in Vihro, ki sta s svojimi animatorji obiskala tudi g. ravnatelja Rafka Laha.

Z organizacijo in izvedbo projekta »Veter v laseh« smo zadovoljni, saj so vsi učenci z navdušenjem sodelovali in mnogi med njimi so si želeli, da bi s tovrstnim gibanjem lahko nadaljevali večkrat v letu. Čutiti je bilo pristno otroško veselje ob glasbi, igrah, druženju, sodelovanju, uporabi športnih rekvizitov…  Zelo navdušeni so bili tako nad malo prožno ponjavo kot blazino airtrack.  Posebej velja omeniti tudi vzgojni in socialni vidik medgeneracijskega sodelovanja med učenci, ki je stkal nove vezi in izboljšal samopodobo marsikaterega učenca oz. učenke, saj so ob aktivnostih vsi doživljali uspeh, kar je razvidno tudi iz video posnetka, ki vam ga prilagamo v vpogled.

Jana Svetec in Tamara Bračič