TEDEN UMETNOSTI V ŠOLI IN VRTCU 2021

V tednu med 24. in 30. majem 2021 smo učenci in učitelji OŠ Frana Albrehta Kamnik sodelovali v vseslovenskem projektu Teden umetnosti v šoli in vrtcu 2021. Namen projekta, ki je  tudi letos potekal v okviru svetovnega UNESCO tedna umetnosti, je spodbuditi k razmisleku o pomenu in vlogi umetnosti v izobraževalnem sistemu in našem vsakdanjem življenju ter opozoriti na vlogo in pomen umetnosti v življenju vsakega človeka.

Na naši šoli, ki tudi sicer ponosno nosi naziv “kulturna šola”, smo se odločili predstaviti segmente likovne, glasbene in literarne umetnosti ter fotografije.

Vse dni v tednu so v času odmora za dopoldansko malico hodnike matične šole napolnile prelepe melodije, ki so jih iz svojih inštrumentov izvabili učenci iz različnih oddelkov. Na šolske hodnike sta se preselil tudi likovna in fotografska ustvarjalnost, medtem ko se je literarno ustvarjanje odvijalo v razredih. Pri urah slovenščine so nastajale domiselne zgodbe, s katerimi so učenci izkazali svojo ustvarjalnost in domišljijo, njihovi izdelki pa bodo na ogled na razstavi in v šolskem Almanahu, ki bo izšel čez nekaj tednov ob koncu šolskega leta. 

Izbrani učenci 9. razreda so na hodnikih ustvarjali likovne izdelke večjih formatov. Ustvarjali so na frekventnih mestih, da so bili vidni mimoidočim. Nekaj likovnih izdelkov iz naravnih materialov je nastalo tudi na šolskem vrtu in so si jih mlajši učenci lahko ogledali v času podaljšanega bivanja.

Ustvarjali pa nismo zgolj pri predmetih, kjer je “umetnost doma”, temveč tudi pri matematiki, kjer so iz geometrijskih likov nastajale prave umetniške stvaritve, in pri računalništvu, kjer so učenci odkrivali virtualno umetnost.

Učenci izbirnega predmeta Šolsko novinarstvo so dogajanje spremljali, analizirali ter povzeli dogajanje tega tedna v pisni obliki, da bo vidno tudi širše.

V petek je učence in zaposlene na šoli nagovoril ter nam zapel in zaigral na kitaro naš ravnatelj g. Rafko Lah.  Teden umetnosti smo sklenili z razglasitvijo zmagovalne slike na šolskem natečaju za naslovnico Almanaha.  3. mesto je zasedla slika Eme Cvek, 8. c, 2. mesto slika Karmen Vrhovnik, 8. c, naslovnico letošnjega Almanaha pa bo krasila slika, delo učenke Neže Kokalj, 8. b.

Teden umetnosti v šoli in vrtcu 2021, ki je bil organiziran v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kulturo in pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, je naš šolski vsakdan, ki je letos zaradi epidemije že tako poseben, tako na matični šoli kot na podružnicah, napolnil z igrivim pomladnim razpoloženjem, optimizmom in dobro voljo.