NAGRADE SO PODELJENE: literarni in likovni medobčinski natečaj Kamnika in Komende ob mednarodnem dnevu knjige: “Prisluhni sebi in povej…”

Iz knjižnice OŠ Toma Brejca prihaja pomladna razglasitev najbolj navdihujočih in izvirnih del. .. Prejeli smo 117 likovnih in literarnih del, povabilu k sodelovanju so se prijazno odzvali učenci OŠ Komenda – Moste, OŠ Frana Albrehta – podružnica Mekinje ter učenci OŠ Toma Brejca.

Petčlanska komisija je v sestavi učiteljic, učenk ter knjižničarke uživala ob prebiranju zgodbic, ki so bile domišljijsko bogate, izvirne, polne topline, iskrenosti in marsikdaj tudi ogledalo odraslim. 

Stvaritve likovnega in literarnega natečaja smo tokrat uvrstili le v eno starostno skupino – osnovnošolci.

In prvo merilo je bila izvirnost, prepletena z navdihom. Po večkratnem branju, rešetanju in posvetovanju so se člani komisije odločili takole:

 

Nagrajenci literarnega natečaja :

1.mesto: NIKA URŠIČ (zgodba z naslovom: Pripovedovalec), 6.A, OŠ Komenda-Moste, mentorica Katarina Marin Hribar

2.mesto : SANJA GOLOB (zgodba z naslovom : O babi in njeni vnukinji), 2. razred, OŠ Frana Albrehta, podružnica Mekinje, mentorica Jana Svetec

3.mesto: ŠPELA ANA BREMŠAK, 6. A (zgodba z naslovom: Izgon iz vasi), OŠ Komenda-Moste, mentorica Katarina Marin Hribar

 

Posebno nagrado komisije prejmejo :

MAKS PREŠEREN, 2.a, OŠ Frana Albrehta, podružnica Mekinje z zgodbo: Spider man, mentorica Jana Svetec

SAMO KOMATAR, 6.a, OŠ Komenda – Moste z zgodbo Čarobna knjiga ter

VAL ROMŠAK, 2.a, OŠ Frana Albrehta, podružnica Mekinje z zgodbo: Čarobna puščava, mentorica Jana Svetec

 

Nagrajenci likovnega natečaja :

  1. mesto: LANA PETAČ, 1.č, OŠTB (Princesa bi rada prišla na obisk k meni), mentorici Nina Bevc in Mojca Železnik
  2. mesto : BRINA RIZMAN, 1. č OŠTB (Pravljični junaki si želijo videti, kako mi živimo), mentorici Nina Bevc in Mojca Železnik
  3. mesto : SARA RIZVIĆ, 1. b OŠTB (Knjiga o grozni čarovnici), mentorici Tjaša Spruk in Mojca Železnik

 

Posebno nagrado komisije prejmejo:

Aleksandar Ninić, 1.b OŠTB (Vampir se je naveličal svojega sveta), mentorici Tjaša Spruk in Mojca Železnik;

Tara Mlinar, 1. a OŠTB (Pravljični konji), mentorica Neli Hrovat;

Luka Galjot, 1. b OŠTB (Vitez, ki želi, da ga rešim pred volkom), mentorici Tjaša Spruk in Mojca Železnik;

Ekaterina Bulava, 1. a OŠTB (Čarobni kenguru), mentorica Neli Hrovat;

Veronika Berwanger, 1. c OŠTB (Čudežni gozd), mentorici Anja Kotnik Lebar in Mojca Železnik

 

Mladi ustvarjalci prejmejo knjižne nagrade. 

 

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, literarnim nagrajencem iskreno čestitamo za umetelno zapisane izvirne ideje, mladim likovnim umetnikom pa prav tako izrekamo posebno priznanje za izražene čute simbolike in domišljije, ki so privreli na bele in rumene risalne liste.

Zahvaljujemo se tudi vsem mentoricam, ki ste za sodelovanje navdušile svoje učence, si ukradle nekaj svojih trenutkov in jih poklonile negovanju ustvarjalnosti otrok, s katerimi preživljate letošnje prav posebno leto.

 

Obljubljeni nagradni pravljični sprehod po Kamniku (za vse sodelujoče) prestavljamo na september 2021. Iskreno upamo, da nam bo dano užiti pravljice v podobi kamniških pripovedovalcev Vse informacije bodo pravočasno prišle do vaših ušes …

 

Naj vam poletje mine v objemu besed – izgovorjenih in napisanih!

Sončen pozdrav iz knjižnice OŠ Toma Brejca,

knjižničarka Marta Grkman Repolusk

 

 

Nagrajenka literarnega natečaja :

2.mesto : SANJA GOLOB

 

O BABI IN NJENI VNUKINJI

KO SEM ZAGLEDALA TISTI PRSTAN, SEM SE ZAVEDALA, DA JE BABIČIN. KO JE PRIŠLA BABICA CELA IZ KNJIGE, ME JE LEPO POZDRAVILA. ODPELJALA SEM JO DOMOV. MAMI JE OBJELA MENE IN BABI. Z BABI SVA ŠLI PEŠ V ŠOLO. POVEDALA MI JE, DA ME PRIDE ISKAT S KOLESOM. PO POUKU ME JE PRIŠLA ISKAT. NAJPREJ SVA ŠLI NA SLADOLED, NATO PA DOMOV. NASLEDNJI DAN, KO SVA ŠLI Z BABI V ŠOLO, SE JE SLABO POČUTILA. PO POUKU SE JE POČUTILA ŠE SLABŠE. REKLA  MI JE NAJ OBDRŽIM NJEN PRSTAN, DA SE JO BOM SPOMINJALA. ŠLA JE NAZAJ, VRNILA SE JE V KNJIGO. DOMA SEM MAMI VSE POVEDALA.  REKLA JE, DA JO BO POGREŠALA, A DA JE TAKO PRAV.

 

ZAPISALA: SANJA GOLOB, 2. razred

OŠ FRANA ALBREHTA KAMNIK, podružnica MEKINJE

Mentorica: Jana Svetec

 

 

Posebno nagrado komisije prejmeta tudi :

MAKS PREŠEREN, 2.r., OŠ Frana Albrehta, podružnica

VAL ROMŠAK, 2.r., OŠ Frana Albrehta, podružnica Mekinje

 

SPIDER MAN

DEČEK JE VIDEL, DA JE V KNJIGI JUNAK SPIDER MAN. STOPIL JE IZ KNJIGE IN VPRAŠAL DEČKA, KAJ ŽELI. DEČEK MU JE POVEDAL, DA GA DOMA KREGAJO. PROSIL GA JE, NAJ MU POMAGA, DA SE TEGA REŠI. TAKOJ STA ŠLA K NJEMU DOMOV. SPIDER MAN JE REKEL NJEGOVI MAMI, NAJ  NE BO VEČ JEZNA NA SINA. MAMA JE POVEDALA, DA JO ZELO JEZI, KER  SE JE  MLAJŠI SIN ZARADI NJEGA TAKO ZELO UDARIL, DA JE MORAL V BOLNIŠNICO. DEČEK JE ZATRJEVAL, DA TO NI RES, MAMA PA JE TRDILA DRUGAČE. SPIDER MAN JE PREDLAGAL DEČKU, DA GRESTA VEN.  ŠLA STA PROTI IZHODU IN V HIŠI STA OPAZILA LOPOVA. OBA STA OSUPNILA. SPIDER MAN JE IZ ROKE IZTRELIL MREŽI. LOPOV SE JE HITRO UMAKNIL. SPIDER MAN JE STRELJAL, DOKLER MU NI ZMANJKALO MREŽE. VZELA STA MEČE IN SE ZAČELA MEČEVATI Z NJIM. ODLETELA STA ŠE MEČA. OBA STA SE SKRILA ZA STOL. SPIDER MAN JE RAZMIŠLJAL, KAJ LAHKO ŠE NAREDITA. DEČEK SE JE SPOMNIL, DA GA LAHKO NAPADETA SKUPAJ. TO JE SLIŠAL LOPOV. NAPADLA STA GA.  BORILI SO SE. KER JU JE LOPOV SLIŠAL, STA GA NAPADLA IZ DRUGE STRANI.  LOPOV SE JE SKLONIL,  ZATO STA DEČEK IN SPIDER MAN TRČILA SKUPAJ. TAKRAT JE LOPOV POBEGNIL. SEDEL JE NA »KROSKO«.  DEČEK IN SPIDER MAN STA  S  »KROSKO« DIRJALA ZA NJIM. LOPOV JE BEŽAL PRED NJIMA. DEČEK IN SPIDER MAN STA S PUŠKO STRELJALA  V GUME NJEGOVE »KROSKE«.  DIRKALI SO PO HRIBIH IN DOLINAH. NAENKRAT SO VSEM POČILE GUME.  LOPOV JE ZAČEL TEČI. KO JE PRETEKEL TISIČ KILOMETROV, JE PADEL V PAST. DEČEK IN SPIDER MAN STA GA IZVLEKLA IZ PASTI IN ODPELJALA NA POLICIJSKO POSTAJO. ODŠLA STA DOMOV, KER JE BILA ŽE NOČ. DOMA JU JE ČAKALA VEČERJA. MAMI JU JE VPRAŠALA, KJE STA BILA. POVEDALA STA, DA STA LOVILA LOPOVA. MAMI JE ŽELELA, DA TO DOKAŽETA. PRIŽGALA JE TELEVIZIJO IN VIDELA, DA GOVORITA RESNICO. AKCIJO JE PO TELEVIZIJI POGLEDALA DO KONCA, ONA DVA PA STA POJEDLA VEČERJO.  PREDEN STA ŠLA SPAT, JE MAMA VPRAŠALA SINA, ČE JE ON POŠKODOVAL BRATCA.

»NE, UDARIL SE JE V STENO.«

»ZAKAJ PA JE VPIL:«BRATEC, BRATEC,…?«

»ZATO, KER JE KLICAL NA POMOČ.«

PO TEM ODGOVORU STA S SPIDER MANOM ODŠLA SPAT.

 

ZAPISAL: MAKS PREŠEREN, 2. razred OŠ FRANA

ALBREHTA KAMNIK, podružnica MEKINJE

Mentorica: Jana Svetec

 

 

ČAROBNA PUŠČAVA

POBRAL SEM KNJIGO, KI JE LEŽALA V LUŽI, IN VEN JE PRIŠLA MUMIJA S PUŠČAVO IN PIRAMIDO. PIRAMIDA JE BILA VELIKA IN POLNA PASTI. KO SEM ŠEL NOTER, ME JE BILO STRAH, A ZBRAL SEM POGUNM IN ŠEL NAPREJ. PRIŠEL SEM DO PASTI IN SEM SE JIM IZMUZNIL. VARNO SEM PRIŠEL DO KONCA. VSE JE IZGINILO, LE MUMIJE SO OSTALE V TEM SVETU. ENO ZA DRUGO SEM POLIVAL Z VODO IN VSE SO IZGINILE.

TAKO SMO BILI SREČNI DO KONCA SVOJIH DNI.

 

ZAPISAL:  VAL ROMŠAK, 2. razred OŠ FRANA ALBREHTA KAMNIK,

podružnica MEKINJE

Mentorica: Jana Svetec