ŠAH NA OŠ FRANA ALBREHTA

Svojim učencem in učenkam na OŠ Frana Albrehta poleg športnih dejavnosti omogočamo tudi miselne dejavnosti, kot je šah. Že vrsto let se udeležujemo področnih in državnih tekmovanj.

V letošnjem letu smo se najprej udeležili področnega posameznega prvenstva na OŠ Rodica. Šolo so zastopali naslednji učenci in zasedli naslednja mesta:

U12 dekleta:

1. mesto in uvrstitev na DP: Inti Maček

U12 dečki:
  1. mesto: Keber Aljoša
  2. mesto: Izak Podbevšek

U15 dečki:

  1. mesto: Gašper Pečar
  2. mesto: Samo Urankar
  3. mesto: Jaka Dacar
  4. mesto: Miha Krmavnar
  5. mesto: Gaber Krumpestar
  6. mesto: Gaja Vdovč, ki je bila ena izmed dveh deklet, ki sta nastopali med dečki.

Državno prvenstvo se je odvijalo v nedeljo, 12. 1. 2020, na OŠ Kozje. Udeležila se ga je Inti Maček, ki je v konkurenci deklic do 12 let osvojila končno 7. mesto.

V torek, 3. 3. 2020, so učenci in učenke nastopali na ekipnem področnem tekmovanju v šahu, ki je potekalo na OŠ Rodica.

Dečki do 12 let v postavi Inti Maček (učenka), Izak Podbelšek, Aljoša Keber in Jakob Martin Pisek so osvojili 1. mesto. Za kategorijo do 12 let ni uradnega državnega prvenstva.

Dečki do 15 let v postavi Jaka Dacar, Gašper Pečar, Samo Urankar, Miha Krmavnar in Gaber Krumpestar so osvojili končno 3. mesto. Žal se jim ni uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje.

 

Še nekaj malega o zgodovini šaha.

Šah kot igra se je skozi zgodovino razvijal podobno, kot so se razvijale biološke vrste in nenazadnje svetovni jeziki (kar očitno velja tudi za ostale igre na deski). Spreminjanje enega ali več pravil je privedlo do nastanka nove igre. Kadar je takšna nova “vrsta” šaha izboljšala igro, je nadomestila prejšnjo.

O nastanku in razvoju šaha in šahu podobnim igram je bilo napisanega že mnogo. Ključno vprašanje pri vseh pa je, kdaj in od kod izvira šah in kako se je posledično razširil po svetu. Raziskave so bile usmerjene predvsem v dva izvora informacij: arheološke najdbe in književna gradiva. Zaradi podobnosti šahovskih različic in bioloških vrst lahko o njih razmišljamo na način, kot razmišljamo o evoluciji genoma.

Na Japonskem je zanimiv razvoj šaha šogi, kjer obstaja veliko različic te igre, z različnimi nenavadnimi poimenovanji figur in še bolj nenavadno različnimi pravili. Največja znana različica igre šogi je tai-kjoku šogi, ki se je igrala na igralni tabli s 36 x 36 polji, kjer sta imela igralca na začetku igre vsak po 402 figuri.

Dr Alex Robert Kraaijeveld je s filogenetično analizo petnajstih različic igre šogi, pri kateri je upošteval 196 morfoloških in fizioloških lastnosti (npr. premiki figurin, pravila), prišel do zaključka, da je heian šogi najstarejša različica iger šogi, tega mnenja pa so tudi japonski zgodovinarji.

Tradicionalno mnenje zgodovinarjev je, da šah izvira iz Indije v poznem 6. ali zgodnjem 7. stol. Vendar pa se zadnja desetletja vse bolj krepi mnenje, da šah izvira iz Kitajske. Primerjava zgodovinskih dokazov in filogenetične analize 40. šahovskih različic s celega sveta nakazuje, da šah vseeno izvira iz Indije.