REZULTATI MLADINSKEGA LIKOVNEGA NATEČAJA SVOJ? NESVOJ? ZASVOJEN?

Lokalna akcijska skupina (LAS) Občine Kamnik je z namenom večje vključenosti mladih in večanjem vidnosti problematike zasvojenosti povabila mlade v občini Kamnik h sodelovanju k likovnem natečaju na temo zasvojenosti.

Komisija je izbrala tri dela, ki so objavljena na plakatih mestih Amicus. Dela so tako vidna soobčanom in opozarjajo na probleme zasvojenosti. Kdo ve, morda se bodo ravno dela kamniške mladine dotaknila mimoidočega in mu bodo v pomoč pri premagovanju zasvojenosti.

Med tremi nagrajenimi deli sta dve deli naših učenk, Neže Berlec, 8. č in Isabele Drovenik, 8. a.

Komisija v sestavi v sestavi Rok Kosec (Mladinski center Kotlovnica Kamnik), Ivan Mitrevski (ilustrator in stripovski avtor) in Katja Vegel (Občina Kamnik) je svojo odločitev pojasnila takole:

“Neža Berlec (OŠ Frana Albrehta, mentorici: mag. Anamarija Erčulj in Tina Zupančič) je ustvarila delo, ki gledalca poskuša odvrniti od ene najbolj smrtonosnih odvisnosti na svetu – kajenja. Tobačna industrija s prodajo svojih zasvojljivih in smrtonosnih izdelkov samo v Sloveniji vsako leto povzroči smrt tisočih ljudi. V Sloveniji je tobak na 2. mestu med različnimi preprečljivimi dejavniki tveganja za smrt. Kljub jasnosti smrtonosnosti se tobaku težko odrečejo mnoge žrtve tobačnih izdelkov. Razlog je seveda odvisnost, ki jo tobak povzroča. Neža je to zelo dobro upodobila, saj je narisala cigareto kot ječarja kadilca. Nedvomno se tako počutijo mnogi kadilci.

Krista Elīza Rugāja (Mladinski center Kotlovnica) je prostovoljka v kamniškem mladinskem centru in prihaja iz Latvije. Tako v Latviji kot v Sloveniji alkoholne pijače pogosto povezujemo z druženjem in praznovanjem. Vedeti pa je treba, da pogosto uživanje alkohola povzroča ravno obratno – razdor družbenih in družinskih vezi. Krista je upodobila družinsko fotografijo, od nje pa škarje, ki imajo rezila v obliki steklenice, režejo stran družinskega člana. Družinski član je jasno zapadel v alkoholno odvisnost. Zaradi nje pa ne trpi le on, temveč vsi okoli njega,

Isabela Drovenik (OŠ Frana Albrehta, mentorici: mag. Anamarija Erčulj in Tina Zupančič) nam je poslala fino oblikovan plakat, ki nas opozarja na posledice pitja alkohola. Steklenica, ki ponavadi vsebuje alkoholni zvarek, je v risbi napolnila s človeškim srcem. Odvisnost nas ne uniči le telesno, temveč nam ukrade tudi dušo in srce.”

Dekletom za uspeh iskreno čestitamo.

Tina Zupančič

Deli povezavo: