DRŽAVNEM TEKMOVANJE KAJ VEŠ O PROMETU

V soboto, 27. maja 2023, je na OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici potekalo 30. državno tekmovanje Kaj veš o prometu, ki so se ga udeležili najboljši kolesarji. Našo šolo oz. Kamniško občino je zastopala Tajda Šoštarko iz 7. c razreda, ki je predhodno zmagala na občinskem tekmovanju.

Tekmovanja Kaj veš o prometu so tradicionalna oblika prometno-vzgojnih aktivnosti, ki potekajo na šolah že 53 let, v samostojni Sloveniji pa se jih je zvrstilo že 30. Tekmovanja Kaj veš o prometu potekajo na šolski ravni, na občinski oz. regijski  ravni, najboljši učenci pa se pomerijo na državnem tekmovanju. Na kvalifikacijskih tekmovanjih, je v letošnjem letu sodelovalo 536 učencev, najboljših 41 tekmovalcev pa se je uvrstili na državno raven.

Vsi tekmovalci so morali dokazati svoje znanje na teoretičnem delu tekmovanja, se nato preizkusiti na zahtevnem spretnostnem poligonu ter nazadnje tudi pri praktični vožnji v prometu, z vključenimi različnimi prometnimi situacijami.

V močni konkurenci najboljših tekmovalcev, predvsem fantov, je Tajda dosegla 7. mesto. Žal je ravno na poligonu, ki ga je na treningih in na občinskem tekmovanju prevozila brez napak, prejela kazenske točke, ki so ji odvzele lovoriko treh najboljših kolesarjev tega tekmovanja. Moramo se požaliti, da je organizator priskrbel zdelana kolesa s slabimi zavorami, prav tako si učenci niso mogli izbrati primernih koles po velikosti itd., zato so imeli občutno slabše rezultate kot na občinskih tekmovanjih.  Tajda, ki je perfekcionist in ki cilja le na najvišje rezultate je potočila malo solzic, mi pa smo ponosni, saj je ob odličnem končnem 7. mestu vseeno najboljša kolesarka v tem šolskem letu.

Deli povezavo: