Ljudje imamo radi hišne ljubljenčke. Pogosto si želimo svoje življenje deliti s psi. Tudi kužki imajo radi nas.  So naši pravi, zvesti prijatelji.  Res je naš štirinožec velik, z repom navzdol in z ušesi nazaj, a vendar  ne razumemo, zakaj  nekateri ljudje, že od daleč kričijo in zahtevajo od nas, da ga privežemo na povodec.

Verjetno zato, ker obstajajo tudi drugačne zgodbe, tiste, ki so polne strahu in še kako resnične.  Tako zgodbo lahko preberemo v medijih, jo slišimo od soseda, otroka ali jo doživimo sami. 

Običajno se plašimo neznanega. Torej nam znanje o psih, lahko zmanjša strah, ki nam ga vzbujajo, zato smo na  podružnični šoli v Mekinjah, z veseljem, sprejeli medse veterinarko Tajdo iz društva za zaščito in pomoč živalim v stiski (iz društva Lajka).  Prišla je v dobri družbi njenega psa – reševalca Edija in s kraljevim pudlom  Tedijem, ki mu išče dom. Nazorno nam je prikazala, kako se psu ob srečanju najprej »predstavimo«. Seznanila nas je z lastnostmi psa in njegovo telesno govorico, iz katere razberemo pasje počutje, na katerega se moramo znati pravilno odzvati. V nadaljevanju smo izvedeli štiri zlata pravila, ki jih moramo  upoštevati, ko se srečamo z  neznanim psom:

  • Nikoli ga ne gledamo v oči.
  • Ne silimo vanj in ga ne božamo.
  • Smo tiho.
  • Stojimo na miru.

Tajda nam je razkrila velike skrivnosti psov vseh pasem. Odgovarjala je na naša vprašanja, nas opogumljala, razumela je naše strahove in nas seznanjala s pasjimi.  Težko smo verjeli, da se tudi velik nemški ovčar lahko boji majhnega prvošolčka. 

No, Edi se ne ustraši nikogar. Je odrasel in »hodi v službo«.  Z njegovo najboljšo prijateljico Tajdo  išče pogrešane osebe.  Tudi nekaj naših učencev se mu je skrilo v najbolj skrite kotičke šole, a Edi je zelo hitro izvohal prav vse.

Tajda, hvala, da si nam pomagala povečati znanje o psih in zmanjšati strah pred njimi. 

Lastniki kužkov, vaš štirinožec vam bo hvaležen, če mu boste  na sprehodu delali družbo.

Mi pa se bomo potrudili, da bomo vedno upoštevali štiri zlata »Lajkina« pravila.    

 

 

                                                                                                          Zapisala: Jana  Svetec

                                                                                                       Fotografije in posnetki: Diana Drev

Deli povezavo: