TEDEN SLOVENSKE HRANE in TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2024
Teden slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS, smo od 11. do 17. novembra 2024 obeleževali prvič. Preko celega tedna smo zato na jedilnik umestili več slovenskih tradicionalnih jedi. Za zaključek tega tedna pa smo v petek, 15. novembra 2024, že 14. zapored obeležili tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Na naši šoli smo se odločili, da bomo ta dan pozornost posvetili kulturi prehranjevanja, zato smo na to temo izvedli dan dejavnosti.
Naš dan se je začel v znamenju veselih viž, saj so učenci harmonikarji »vlekli meh« že pred prvo šolsko uro in nas tako veselo in razigrano popeljali k mizi, kjer nas je že čakal tradicionalni slovenski zajtrk. Vsi smo si ga z veseljem privoščili, saj je bil, kot po navadi, prežet z okusnimi lokalnimi sestavinami. Letošnji projekt TSZ-ja je potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin. Letos pa smo enakomerno izpostavili kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponujamo že od samega začetka tega projekta.
Po tradicionalnem slovenskem zajtrku smo nadaljevali dan dejavnosti, in sicer podkrepljen z naslednjimi vsebinami:
- zajtrk je pomemben dnevni obrok,
- zajtrki po svetu,
- kultura prehranjevanja in bonton pri mizi,
- bonton in pravila v šoli,
- minuta za zdravje (plesna telovadba),
- zgibanje serviet / priprava pogrinjka,
- likovno-literarni natečaj.
Lotili smo se torej različnih vsebin v okviru kulture prehranjevanja in bontona na splošno. Izvedli smo tudi likovno-literarni natečaj, kjer so učenci ustvarjali na temo kulture prehranjevanja, bontona in šolskih pravil. Čudovite izdelke, ki so nastali, bomo obesili na različna mesta po vseh lokacijah naše šole, 3 najboljše izdelke iz vsake triade, pri katerih so učenci upoštevali vse kriterije, pa bomo tudi simbolično nagradili.
Dan smo zaključili z lepimi vtisi, čudovitimi likovno-literarnimi izdelki in v pričakovanju naslednjega TSZ-ja, ki bo potekal spet naslednje leto, in sicer 3. petek v novembru.
V imenu delovne skupine za Kulturo prehranjevanja zapisala Mojca Praprotnik