POPRI 2020 – VSESLOVENSKO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO PODJETNIŠKO IDEJO MED MLADIMI

Učenci OŠ Frana Albrehta Kamnik smo v okviru projekta Popestrimo šolo v sodelovanju s KIKštarterjem in mentorji Nacetom Novakom, Emo Vidic Judež, Danico Mati Djuraki in Rosano Kleindienst razvili tri poslovne modele, v katerih predstavljamo naše tri podjetniške ideje – Garbox, Oksi in McBee. S svojimi idejami smo se prijavili na tekmovanje Popri, ki ga razpisuje Primorski tehnološki park. Letošnje tekmovanje poteka v treh krogih. V prvem krogu so regijske komisije ocenile poslovne modele in najboljše povabile na predstavitev na regijskem tekmovanju. Vse tri ekipe smo bile povabljene na regijsko tekmovanje v Ljubljani.

Sedaj pa nekaj več o podjetniških idejah.

Garbox je sobni vrtiček z avtomatskim zalivanjem in UV lučko za gojenje v temnejših prostorih. Njihov slogan se glasi: »Svežo zelenjavo v domu si želiš, z GARBOX vrtičkom si jo priskrbiš!« Ekipo Garbox sestavljajo: Vita Škrjanc, Zala Leban, Lenart Torkar, Nejc Grčar in Alina Učakar.

Oksi je spletna aplikacija, ki bi merila ogljični vtis gospodinjstev in podjetij in hrati dajala priporočila za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Njihov slogan je: »Znižajte porabo svojih domov za boljšo prihodnost naših rodov.«. Ekipo sestavljata Naja Dobovšek in Kim Osenar.

McBee pa je multi funkcijska klop na sončno energijo s prostorom za sajenje rastlin in možnostjo polnjenja telefona. Naš slogan se glasi: »McBee ti energijo priskrbi.« Ekipo pa sestavljamo Patrik Kerznar Osolnik, Manca Homar, Nika Kordič Zamljen, David Krumperstar in Gaja Vdovč.

 

  1. 2. 2019 smo se vse ekipe odpravile v ljubljanski tehnološki park na regijsko tekmovanje. Po uvodnem nagovoru smo ekipe v kratkih petminutnih predstavitvah (pitchih) predstavile poslovne ideje in prototipe ter nato odgovarjale na vprašanja komisije. Po predstavitvah smo bili povabljeni v VR laboratorij Tehnološkega parka Ljubljana, kjer smo se potopili v virtualno resničnost in se tam preizkusili v različnih igrah, kot je npr. beat saber. Po okrepčilu je sledila razglasitev rezultatov. Direktor tehnološkega parka dr. Jernej Pintar nam je povedal nekaj navdihujočih zgodb o uspešnih slovenskih mladih podjetnikih ter nas opomnil, da se ne smemo bati delati napak, saj se iz napak učimo. Na državno raven tekmovanja sta se uvrstili ekipi Garbox in Oksi.

Vsem ekipam želim veliko sreče, za današnji uspeh pa vam iskreno čestitam. 

Na podstrani projekta Popestrimo šolo http://popestrimoosfa.blogspot.com/

pa si lahko v kratkem ogledate še več foto gradiva o razvoju naših podjetniških idej.

Gaja Vdovč