PTUJ: NARAVOSLOVNI TABOR (7. B in 7. C)

Petek, 8. 12. 2023

Danes smo jo kar peš mahnili na ptujski grad. Navdušil nas je s svojimi zbirkami in sobanami.

Polni vtisov se vračamo v Kamnik. Pričakujte nas okoli 15 20.

Fotogalerija: 5. dan

Četrtek, 7. 12. 2023

Dan smo začeli z glasbo in s telovadbo. Sprehodili smo se po prostranem Ptujskem polju. Ko smo prišli z jutranje rekreacije, nas je čakal okusen zajtrk. Pred začetkom popoldanskih aktivnosti smo prebrali sporočilo z adventnega koledarja: »Veliko razlogov najdemo, zakaj smo nekomu lahko hvaležni, vendar velikokrat to pozabimo povedati. Ozri se po svojem omizju in vsakemu posebej povej, zakaj si mu hvaležen.« Sledile so poučne dejavnosti. Razdeljeni smo bili v dve skupini. Prva skupina se je ukvarjala z varstvom okolja, v drugi skupini pa smo izvedli športne dejavnosti. Nato smo pojedli slastno kosilo. Po kosilu je prva skupina raziskovala podnebne spremembe in njihov vpliv na okolje, druga skupina pa je spoznavala kurenta. Kurentova delavnica je bila smešna in hkrati zanimiva. Sledila je večerja, ki je pocrkljala naše lačne želodčke. Siti in zadovoljni smo odšli na večerno zabavo – Pokaži kaj znaš. Nastopajoči smo pripravili zabavne točke. Učiteljice so nas presenetile z disko zabavo. Ves čas smo intenzivno peli in plesali. Neskončno utrujeni se pripravljamo na spanje in sladke sanje z zvrhano mero hvaležnosti za doživetja našega »taborskega« tedna.

 

Gaja Zalesnik in Neli Mravljak


Fotogalerija: 4. dan

 

Sreda, 6. 12. 2023

Zbudili smo se ob 7. uri in se pripravili na jutranjo telovadbo. Ker je sinoči zapadel sneg, je bila naša jutranja športna aktivnost kepanje na zasneženem igrišču. Sledilo je pospravljanje sob, ker nam jih tukajšnja snažilka vsak dan oceni. Odšli smo na zajtrk, kjer nas je presenetilo Miklavževo darilo, nato pa smo se po snegu odpravili na sprehod po Ptujskem polju in se ob tem podučili o vodovju tega področja. Utrujeni in pošteno lačni smo se vrnili v dom na  odlično kosilo. Po okusnem obedu smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je spoznala osnovne veščine življenja v naravi, nato smo se učenci razvrstili v manjše skupinice in poizkusili zanetiti manjši ogenj. V drugi skupini pa so se podučili o vremenu in vremenskih pojavih ter izvedli nekaj poskusov. Večerja je bila izvrstna, počitek pa blagodejen. Pred spanjem so učence znova čakali novi miselni izzivi in družabne igre.

                                                                                               Zala Černivec, Karolina Kuhar in Lara Zorko

Fotogalerija: 3. dan

Torek, 5. 12. 2023

Zbudili smo se ob sedmih. Dan smo pričeli s kratko jutranjo telovadbo. Za zajtrk smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Po zajtrku se je prva skupina preizkusila v lokostrelstvu in plezanju po balvanski in tekmovalni steni. Medtem pa je druga skupina odšla na mestno odlagališče odpadkov, kjer se je seznanila z ločevanjem in sortiranjem odpadnega materiala. Zanimiva in poučna izkušnja se je končala z ogledom njihove trgovine in nakupom rabljenih predmetov po zelo ugodnih cenah. Po zaključku obeh dejavnosti smo si privoščili slastno kosilo. V domu Štrk vsak torek pripravijo brezmesni meni in s tem ohranjajo okolje ter podpirajo lokalne pridelovalce. Med kosilom in popoldanskimi delavnicami smo si privoščili okrepčilen počitek. Vsi spočiti smo se lotili dela. Prva skupina je uživala ob predstavitvi najznačilnejše ptujske pustne maske – Kurenta ali Koranta. Po predstavitvi smo se zapodili na lov za naravnimi materiali, iz katerih smo izdelali Kurente. Druga skupina pa je preučevala posledice podnebnih sprememb ter razmišljala, kako lahko skupaj skrbimo za naš planet. Delavnice so bile zelo poučne in silno zanimive; so nas pa malo izčrpale, zato smo komaj čakali na zadnji obrok. Pri večerji smo se posladkali s carskim pražencem s prelivom čokolade in gozdnih sadežev. Po obedu smo se pozabavali z delavnico miselnih in družabnih iger. Ko je padel mrak, so nas presenetile prve snežinke in razveselilo Miklavževo pismo. Polni pričakovanja se odpravljamo k počitku.

Tinkara Jelenc in Žan Meglen Popov


Pismo Sv Miklavža za učence 7. b in 7. c razreda.

Fotogalerija: 2. dan


 

Ponedeljek, 4. 12. 2023

Zbrali smo se na parkirišču pred šolo in se odpravili proti Ptuju. Prispeli smo ob 12.30 in se takoj v jedilnici podučili o pravilih in redu v CŠOD Štrk. Ta pravila nam je razložila tukajšnja učiteljica naravoslovja, Darja. Pojedli smo odlično kosilo; minjon juho in svinjsko pečenko. Po odmoru smo se v dveh skupinah odpravili na dejavnosti. 1. skupina se je poučila o vremenu in vremenskih pojavih, 2. skupina pa se je naučila osnov o varnem in udobnem življenju v naravi in poskusila zakuriti ogenj. Sledila je slastna večerja,  golaž in čokoladna rolada. Po krajšem počitku, smo se odpravili na večerni sprehod po ptujskem polju. V soju zvezdne noči smo se, po neokrnjeni naravi, vrnili nazaj v dom in se pripravili na nočni počitek.  Prvi dan je bil čudovit, nastanitev v domu pa prav tako.

                                                                                                                      Karolina Kuhar in Brina Manja Slak

Fotogalerija: 1. dan

Deli povezavo: