JP MLADI – spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti

 

 

 

 

 

RAZVOJ LASTNE IDEJE MLADIH ZA IZZIV
»Razmišljaj globalno, deluj lokalno!«

 

Tudi v  šolskem letu 2020/21 je bila OŠ Frana Albrehta Kamnik uspešno izbrana na javnem pozivu za dodelitev spodbud namenjenih izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, katerega je finančno podprla agencija Spirit Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Naš izziv je tudi tokrat izhajal iz okoljske problematike, saj bi radi nadaljevali z iskanjem rešitev na aktualno okoljevarstveno problematiko.

V projekt je bilo vključenih trideset učencev 8. in 9. razreda, pet učiteljev in lokalna organizacija za spodbujanje podjetništva in inovativnosti KIKštarter, s katero uspešno sodelujemo že četrto leto.

V septembru in oktobru so učenci še v šoli in prostorih KIKštarterja v okviru pripravljalnih aktivnosti razvijali kompetence na področju ustvarjalnosti, podjetništva, socialnih veščin in trajnostnega razmišljanja.

 

V novembru pa se je odvila start up delavnica na daljavo. Zaradi specifičnih razmer, se je namesto v prostorih KIKštarterja, odvijala preko spletne platforme MS Teams.

Skupaj s strokovnjaki KIKštarterja so učenci poglobili osnove start up podjetništva in vitkega načina razmišljanja. Poglobili so se v odkrivanje aktualnih problemov in možnih rešitev s področja ekologije in trajnostnega razvoja.

V petih ekipah so razvijali svoje izbrane poslovne ideje in urili svoje spretnosti skupinskega dela na daljavo. Oblikovali so poslovne modele in prototipe.

Ob tem so jim bili na voljo izkušeni podjetniki in šolski mentorji, ki so jim nudili povratne informacije, na osnovi katerih so svoje delo še izpopolnili.

Udeleženci so skozi gradivo in primere dobre prakse spoznavali temeljna načela dobrega “pitchinga” in pripravili svoje predstavitve.

 Na zaključnem tekmovanju je pet ekip predstavilo svoje podjetniške ideje pred tričlansko strokovno komisijo.. Vse ekipe so odlično opravile svoje nastope in predstavile tudi izdelane prototipe. Komisija je podala vzpodbudne povratne informacije in usmeritve za nadaljnji razvoj.

Nagrado za najboljšo idejo je prejela ekipa s produktom: BIOBOX, ki je reševala problematiko pomanjkanja košev za biološke odpadke in predlaga rešitev v posebnem kompostniku.

 

Nagrado za drugo najboljšo idejo je prejela ekipa s produktom FROM OLD TO NEW, ki rešuje problem velike količine zavrženih starih oblačil tako, da jih preoblikuje v estetske, uporabne spominske odejice in blazine. 

Tretje mesto pa si delita ekipa s produktom BIKE SERVIS, ki ponuja aplikacijo za samopopravilo koles  in ekipa MVT, ki rešuje problem hitrega polnjenja smetnjakov in onesnaževanja njegove okolice s posebno stiskalnico, nameščeno v smetnjaku.

Poslovno idejo, OKSI-Aplikacija za merjenje ogljičnega odtisa, ki je lansko leto prejela nagrado na regionalnem tekmovanju POPRI, pa sta nosilki razvijali in nadgrajevali dalje tudi v letošnjem letu, saj ima velik potencial, nosilki pa veliko vztrajnosti.

Učenci so v letošnjem letu spoznavali in prakticirali skupinsko delo na daljavo ter pridobivali izkušnje javnega nastopanja na daljavo. Krasno so sodelovali, si razdelili vloge, delo, tekoče nastopali, obvladali tehnologijo. A na koncu so si bili vsi edini, da je ustvarjanje v živo boljše.

Nekatere ekipe so se že odločile, da svoje poslovne ideje še izpopolnijo in predstavijo na vseslovenskem tekmovanju podjetnih idej mladih – POPRI.

Rosana Kleindienst, prof.pedagogike

Koordinatorica aktivnosti JP MLADI

Deli povezavo: