JP MLADI 2022/2023

V šolskem letu 2022/23 smo izvedli dve aktivnosti z namenom spodbujanja podjetništva med mladimi. Obe aktivnosti je financiral SPIRIT SLOVENIA. V oktobru in novembru so na šolo prišli predstavniki lokalnega startup inkubatorja Kikštarter, ki so otrokom 7., 8. in 9. razredov na zabaven način predstavili podjetništvo. Spoznali smo veščine in kompetence, ki so potrebne za uspešno podjetniško pot. Spoznali smo domače in tuje podjetnike in njihove podjetniške zgodbe. Naučili pa smo se tudi kaj je ti. CANVAS model, ki služi kot orodje za sestavo poslovnega modela in predstavlja sistematičen način za iskanje rešitev na obstoječe probleme.

Tekom leta smo izvajali tudi podjetniški krožek, kjer smo učencem omogočili delo na lastnem podjetniškem projektu, s katerim so se kasneje prijavili tudi na tekmovanje POPRI 2023. Na regijski del tekmovanja so se iz naše šole uvrstile 3 ekipe s sledečimi poslovnimi idejami:

  • Steznik za medenico
  • Spletna platforma Znanjenadlani.si
  • Pametni kuhalni termometer SmartTerm

Ekipa s poslovno idejo steznika za medenico je bila na regijskem delu tekmovanja po mnenju strokovne žirije med prvimi tremi najboljšimi idejami in si tako zagotovila mesto na državnem tekmovanju POPRI 2023. Tekom krožka so se učenci učili ti. »brainstorminga«, izdelave poslovnega modela in izdelave prototipa, hkrati pa so z delom v skupini krepili veščine timskega dela.

Zahvala gre tudi startup inkubatorju Kikštarter, ki je močno pripomogel k temu, da smo vse podjetniške aktivnosti v tem šolskem letu uspešno izvedli.

Deli povezavo: