JASNA PLAHUTA NA EVROPSKEM PROMETNO KOLESARSKEM TEKMOVANJU V ŠVICI

Jasna Plahuta, učenka 7. a OŠ Frana Albrehta, se je udeležila 34. FIA evropskega prometno izobraževalnega tekmovanja mladih kolesarjev v Švici.

Namen tekmovanja je okrepiti prometno izobraževanje v vseh državah in s tem prispevati k zmanjšanju tveganju nesreč, v katerih so udeleženi otroci kot kolesarji. Tekmovanje spodbujajo avtomobilski in turistični klubi v sodelovanju s šolami in tako se izboljšajo dejavnosti izobraževanja v prometu.  Tekmovanje ima 34-letno tradicijo in v njem sedaj sodeluje že več kot milijon evropskih otrok. Na sklepno tekmovanje redno prihajajo otroci iz 22. evropskih držav.

V mesecu maju je na Vranskem potekalo slovensko tekmovanje »Najboljši mladi kolesar AMZS«, kjer si je Jasna z zmago med deklicami priborila mesto v štiričlanski slovenski ekipi (ekipo sestavljata dva fanta in dve dekleti, stari od 10 do 12 let). Za to, da so se  tega tekmovanja udeležili naši učenci, gre velika zahvala tudi organizatorjem občinskega tekmovanja »Kaj veš o prometu« pod okriljem SPVCP občine Kamnik ter številnim starejšim občanom, ki prostovoljno sodelujejo in skrbijo za varnost na mestnih cestah, tako na tekmovanju kot na šolskih poteh v šolo. Odločilni pobudniki pa so predvsem prostovoljni kamniški člani AMZS, ki so poskrbeli za vso organizacijo in spremstvo otrok na to tekmovanje.

Slovenski izbrani tekmovalci so imeli ob koncu počitnic enotedenske priprave v Šmarjeških toplicah, nato pa so se septembra z letalom odpeljali na tekmovanje v Ženevo. Samo tekmovanje traja en dan, v katerem morajo otroci opraviti različne teoretične in praktične vaje. Tako so se preizkusili v praktični vožnji s kolesom po spretnostnem in prometnemu poligonu, opravile preizkus iz teoretičnega poznavanja cestno prometnih predpisov in izdelali umetniški izdelek na temo kolesarjenja. Najboljša ekipa za uspešno opravljene izzive osvoji pokal. Tekmovalci pa niso razvrščeni posamezno.

Jasna je takole zapisala svoje dogodivščine:

12. 9. 2019 se je ekipa, ki je zastopala Slovenijo na Etec – evropskem prometno izobraževalnem tekmovanju v Ženevi, odpravila v Švico. V Švici smo bili od 12. do 15. septembra. Ekipo smo sestavljali:

Jasna Plahuta, Tinka Žakelj, Teo Križovnik in Blaž Cerar. Naša mentorja sta bila Brane Vršnik in Jože Drab.

Tekmovanje je bilo v petek 13. septembra. Potekalo je v  dveh delih. V prvem delu smo morali pokazati znanje v poznavanju cestno prometnih predpisov, v drugem delu pa smo imeli spretnostno vožnjo s kolesom – poligon.

Udeležilo se ga  je 22 ekip. Naša ekipa je dosegla 15. mesto.

Med bivanjem v Švici smo si ogledali mesto Ženeva, ki leži ob Ženevskem jezeru. Po njem smo pluli z ladjico. V soboto smo si ogledali čokoladnico – Maison Cailler in grad – Castle of Chillon. V nedeljo smo se z letalom vrnili nazaj domov. 

Oglejte si še foto utrinke iz instagrama AMZS in iz spletne strani FIA, kjer je tudi predstavitveni film: https://youtu.be/svPjz8WW8ZM

Zapisal in zbral Simeon Klokočovnik (mentor za promet,  ponosen na svoje učence 😊 )