IZ MEKINJ V KAMNIK DO PREDSEDNIŠKE PALAČE

V predsedniških volitvah 2022 smo za novo predsednico izvolili Mekinjčanko dr.  Natašo Pirc Musar. Bila je učenka OŠ Frana Albrehta. Prve štiri razrede je obiskovala v PŠ Mekinje, ostale štiri razrede pa na matični šoli v Kamniku.

Vseskozi si zaposleni na tej šoli prizadevamo učencem privzgojiti vrednote, ki s sveta odganjajo sence, kot bi rekel Tone Pavček. Učence vključujemo v medgeneracijske povezovalne aktivnosti, kjer namesto mnogih besed spregovorijo močni, pozitivni vzgledi. Takrat se učimo za življenje. Znanje, ki povezuje, nas dela samozavestne, nas opolnomoči in nam v življenju odstira prave poti.  Delili in dobili smo ga tudi na obisku pri naši predsednici Republike Slovenije. Iz protokolarne službe so nam obisk prijazno pomagale organizirati ge. Patricija Verbole, Barbara Sedmak In Tatjana Bobnar. 

Delegacijo učencev od 2. do 9. razreda, skupaj z mentoricama,  je  sprejela v Predsedniški palači. Rdeča nit našega pogovora je bila vez prijateljstva, ki bi morala povezovati vsa srca družin, občanov, Slovencev in Zemljanov, skupaj z zeleno naravo, ki nam omogoča življenje. Dr. Nataša Pirc Musar je prepričana, da bi živeli tako, če bi spoštovali slovenski pregovor: »Nikomur ne stori ničesar, kar ne želiš, da drugi storijo tebi.«

Prav vsak človek na tem planetu si zasluži dostojno življenje v miru, z veseljem v srcu. Predsednici smo obljubili, da se bomo borili za to pomembno človekovo pravico.

Ona pa je obljubila nam, da bo z veseljem prišla na otvoritev naše nove šole, ki se bo zgodila v prihodnjem šolskem letu.

Jana Svetec in Tamara Bračič

 

 

VTISI UČENCEV O OBISKU PRI PREDSENICI REPUBLIKE SLOVENIJE dr. NATAŠI PIRC MUSAR

 

V Predsedniški palači mi je bila najbolj všeč pisarna predsednice Nataše Pirc Musar, ker je v njej veliko sov. Izvedela sem, da je predsednica že več let motoristka in da ima že nekaj daril.

Neža Kropivšek, 2. r. PŠ Mekinje

 

Kar sem si jaz najbolj zapomnil je Predsedniška palača. Videl sem dva lestenca, mizo za sestanke, hodnik z darili in pisarno predsednice Nataše Pirc Musar.

Tam mi je bilo všeč, ker smo cel dan delali zanimive stvari.

Matija Golob, 2. r. PŠ Mekinje

 

Ko smo šli v Ljubljano, sem že nestrpno čakal, da spoznam predsednico naše prelepe Slovenije Natašo Pirc Musar. Njena palača je bila zelo lepa. Nastopali smo v Kristalni dvorani. Peljala nas je v svojo pisarno, kjer je bilo polno sovic. Ogledali smo si tudi hodnik, poln daril.  Skoraj vsa darila so bila iz zlata.

Pred njo so bili štirje predsedniki. Všeč mi je bilo, ker nam je dala  svinčnike in ponudila čokoladice.

Najbolj mi je bilo všeč, da smo nastopali in da sem spoznal predsednico Natašo Pirc Musar.

Ikar Sušnik, 2. r. PŠ Mekinje

 

Nastop je bil uspešen in predsednica je bila zadovoljna. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko smo s predsednico Natašo Pirc Musar delali selfije.

Brina Slanovec, 3. r. PŠ Mekinje

 

Obisk pri predsednici mi je bil zelo všeč, ker smo videli njeno pisarno in se posladkali. Všeč mi je bilo, ker smo šli tja z vlakom.

Miša Sušnik, 4. r. PŠ Mekinje

 

Všeč nam je bilo, da je bila predsednica sproščena in, da smo se v njeni družbi počutili veselo.

Izaque in Jacò Rozman, Urša Bizalj, Mia Nikolić, 4. r. PŠ Mekinje

 

Nama je bilo zelo všeč, da so nam pokazali prostore, predvsem pa njeno pisarno.

Tam so nama bile všeč slike. Največja je bila slika, na kateri je bila avstrijska cesarica Sisi. Po vsej pisarni ima razstavljene sovice. Sova je njena najljubša žival.

Sofija Ivančič Klemenčič in Sanja Golob, 4. r. PŠ Mekinje

 

Meni je bil odhod v Ljubljano zelo všeč, saj smo videli notranjost Predsedniške palače. V njej je bilo veliko lepih stvari in veliko lestencev. Predsednica se mi je zdela zelo prijazna. Povedala nam je, da ima zelo rada sove. Zelo sem se zabavala.

Zala Tonić, 5. r. PŠ Mekinje

 

V Predsedniški palači smo bili malo neučakani, kdaj se bo pojavila. Ko je prišla v glavno dvorano smo jo pozdravili z govori in gibalno točko. Bili smo nasmejani in polni veselja. Bilo je nepozabno, lepo in veselo. Razkazali so nam celo Predsedniško palačo. Z ostalimi učenci smo ugotovili, da ima zelo rada sove. Naš obisk pri njej se je njej in nam vtisnil v srce.

Ajda Zupan in Mia Cankar, 5. r. PŠ Mekinje

 

V sredo, 7. 6. 2023, smo se, nekateri učenci  iz mekinjske podružnice in  matične šole ter učiteljici Tamara Bračič in Jana Svetec, z vlakom odpravili Ljubljano. Šli smo na obisk k predsednici Republike Slovenije dr. Nataši Pirc Musar.

K njej nismo šli praznih rok. Zanjo smo pripravili kratek kulturni program. Izvedli smo ga v Veliki kristalni dvorani Predsedniške palače, ki je ime dobila po dveh lestencih iz muranskega stekla in slovi kot ena najlepših dvoran v Sloveniji. Sprejelo nas je prijazno osebje iz Protokola in nam odgovorilo na vsa vprašanja v zvezi s Predsedniško palačo.

Kmalu za tem je v dvorano prišla predsednica Republike Slovenije. Najprej jo je povezovalka programa ga. Barbara Hiršman najavila in nam jo predstavila. Gospa predsednica je imela navdihujoč govor. Z  nami  je delila pomembne stvari iz svojega vsakdana. Predstavila je  svoje naloge in nam povedala, da moramo  verjeti v svoje sanje in naj dekleta vemo, da nismo nič manj pomembna od moških.

Sledila  je  predstavitev našega programa. Začeli smo s pozdravom, nato so Mekinjčani povedali spodbudne misli o prijateljstvu, sledila je dramsko – gibalna točka, v kateri so plesalke, plesni par in nekateri Mekinjčani uprizorili  pravo prijateljstvo. Predsednici smo poklonili Zbornik, v spomin na njene šolske dni v OŠ Frana Albrehta, knjižno kazalko z narisano sovico, saj je to njena najljubša žival ter šopek.

Sledil je ogled veličastne Predsedniške palače. Najprej smo videli dvorano Jožeta Pučnika in izvedeli, da gostom vedno ponudijo stole, ki so obrnjeni proti oknu, saj imajo tako lepši razgled in bolj osvetljen obraz, iz katerega gostitelji lahko berejo neverbalno komunikacijo.   Nadaljevali smo z ogledom Zlatega salona, ki slovi po zlatih štukaturah in kjer predsednica z najpomembnejšimi gosti opravlja pogovore na “štiri oči” in končno prispeli v pisarno predsednice. V lepi, in predvsem ne kičasti, pisarni, v kateri so svoje delovne dni preživljali vsi bivši predsedniki RS, je imela veliko sov. Gospa dr. Pirc Musar nam je ponudila čokolado in nam dovolila, da naredimo z njo  nekaj fotografij.

Obisk smo zaključili z ogledom hodnika z darili, ki jih predsedniki prejmejo od drugih vodij držav. Na tem hodniku so sicer še vedno darila bivšega predsednika g. Boruta Pahorja. Darila seveda predstavljajo državo, iz katere prihajajo.

Obisk je bil čudovit, predsednica in osebje iz Protokola pa so nas toplo sprejeli. Ta obisk me je zelo navdihnil in ugotovila sem, da sem predsednici po karakterju zelo podobna. Nam dekletom, je dala vedeti, da lahko dosežemo vse, če le poskusimo.

Zahvaljujem se tudi učiteljicama Tamari Bračič in Jani Svetec, ki sta nam vseskozi pomagali in nas spodbujali.

 Karolina Kuhar, 6. b

 

V sredo, 7. 6. 2023, smo učenci krožka »Drug z drugim« in naši  mentorici   obiskali Predsedniško palačo. Osebje nas je sprejelo in odpeljalo v dvorano, kjer bo potekalo srečanje. Najprej smo imeli kratko generalko in nastop. Kasneje smo se odpravili na ogled Predsedniške palače. Izvedeli  smo veliko zanimivih stvari, lahko pa smo si ogledali tudi pisarno predsednice in se slikali z njo. To je bila zelo zanimiva in poučna izkušnja.

Karin Zver, 6. C

 

Predsedniška palača ima v dvorani prekrasen lestenec in veliko sob. Za urejenost palače in ves protokol skrbi osebje palače. Palača je strogo varovana, vsi dogodki v njej pa se morajo odvijati po točno določenem protokolu. Zelo sem vesela, da sem imela možnost videti palačo in spoznati predsednico Natašo. Predsednica je zelo prijazna in odprta gospa. Povedala nam je, da se je njena pot začela že v šoli, ko je bila predsednica razreda. Prav tako se je vedno zavzemala za dekleta, katera so fantje žalili, kar kaže na njeno lepo osebnost. 

Tajda Šoštarko, 7. c

 

Ta dan mi bo ostal vedno v spominu. Predsednica dr. Nataša Pirc Musar nas je toplo sprejela v Veliki kristalni dvorani. Povedala nam je veliko o sebi. Ponosni smo, da je prav Kamničanka, bivša učenka naše šole, prva predsednica Slovenije. Veliko novega smo izvedeli o protokolarnih obiskih, ki potekajo po posebnih predpisih. Predstavili so nam zgodovino Predsedniške palače in bivše predsednike. Ogledali smo si tudi zbirko umetniških del. Nekatera so bila podarjena tudi kot protokolarna darila. Ogledali smo si tudi Zlati salon in Konferenčno sobo. Navdušila me je opremljenost prostorov. Zahvaljujem se za priložnost, da sem spoznal predsednico države, ki me je presenetila s svojo prijaznostjo in preprostostjo.

Najlepša hvala za priložnost!

Svit Adrovič Flisar 7. b

 

V čast in veselje mi je bilo, da sem nastopala  in bila povabljena k predsednici države. Izkušnja je bila nepozabna in mi bo ostala v spominu celo življenje.

Rubi Bukovec, 8.b

 

V sredo 7. 6. 2023 smo odšli v Predsedniško palačo. Zelo všeč mi je bilo, da sem spoznala predsednico države. Bilo je sproščeno in lahko smo ji zastavili svoja vprašanja. Všeč so mi je bili tudi prečudoviti prostori. Najlepša mi je bila Kristalna soba. Ponosna sem, da sem lahko osebno spoznala predsednico naše države.
Ela Poljanšek, 8. b

 

V Predsedniški palači mi je bilo zelo všeč. Mislim, da je to neponovljiva izkušnja, ki si jo vsak želi doživeti. Najbolj mi je bilo všeč, da je predsednica Nataša Pic Musar zelo sproščena. Vtisnil pa se mi je tudi njen govor.

Maruša Perne, 8. b

 

Priložnost, ki sem jo imel in obisk, ki sem ga doživel je res nekaj posebnega. Tega res ne moreš doživeti vsak dan, sploh pa ne vsak. Vesel sem, da sem bil med njimi. Zdelo se mi je zelo lepo in zanimivo, kar sem videl in doživel. Zelo sem vesel, da sem bil lahko del tega in ponosen sem na učitelje, ki so nam to lahko omogočili.

Jakob Klemen, 8. b

 

Pri predsednici je bilo super. Imeli smo kratek kulturni program, ki ji je bil zelo všeč. Ga. Nataša Pirc Musar je pustila res lep vtis in tudi palača je bila zares čudovita. 

Tija Osolnik, 9. a in Lucija Jelenc, 9. b

 

Obisk Predsedniške palače mi bo za vedno ostal v nepozabnem spominu.  Celoten protokol,  mogočni lestenci iz steklarne z otoka Murano, katero sem prav tako obiskal v sklopu šolske nagrade, še posebej pa me je prevzel govor predsednice dr. Nataše Pirc Musar.  Iz njega je bilo moč razbrati, da je naše sporočilo (medgeneracijsko druženje in prijateljstvo) res nujno potrebno.
Urban Pate, 9. C

 

Meniva, da sva  dobili edinstveno priložnost, da sva lahko obiskali predsednico v Predsedniški palači. Zelo sva bili presenečeni nad celim potekom in vsemi protokoli. Predsednica nas je toplo sprejela in razkazala svojo pisarno. V njej  je imela kar nekaj edinstvenih slik. Zelo sva veseli, da sta nama učiteljici Jana in Tamara to omogočili.

Ana Omovšek in Nina Krt,  9. č

 

Posvetilo ravnateljice Monike Glücks Donko

 

Povezava do objave na spletni strani Urada predsednice države:

https://www.predsednica-slo.si/sl/objave/ucenke-in-ucenci-os-frana-albrehta-ze-vrsto-let-izvajajo-medgeneracijske-aktivnosti-in-poudarjajo-pomen-prijateljstva/.

 

 
Deli povezavo: