DAN SLOVENSKE HRANE in TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi na naši šoli smo letos že 11. zapored na tretji petek v novembru obeležili Dan slovenske hrane, in sicer s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom pod sloganom Zajtrk s sadjem – super dan! V petek, 19. 11. 2021, so tako vsi učenci prvo šolsko uro zajtrkovali tradicionalna slovenska živila lokalnega porekla, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pred zajtrkom so učence matične šole že na vhodu v šolo pozdravile pristne slovenske melodije izpod prstov naših učencev, ki že prav mojstrsko igrajo na harmoniko, prav tako je bilo veselo tudi na vseh naših podružnicah. Posebej glasno je odmeval Slakov Čebelar, ki ga že vsi zelo dobro poznamo in prepevamo. Po slastnem zajtrku, ki so si ga učenci pripravili na posebej za to pripravljenem pogrinjku ob svečkah, so se skupaj z učitelji pogovarjali o pomenu slovensko pridelane lokalne hrane, o pomenu kmetijstva ter pomembnosti zajtrka, ki je naš najpomembnejši dnevni obrok. Učenci so tradicijo praznovanja Dneva slovenske hrane lepo sprejeli in že sedaj se skupaj veselimo naslednjega tradicionalnega zajtrka, ki si ga bomo zopet privoščili naslednjo jesen, tretji petek v novembru. Do takrat pa ga bomo z največjim veseljem še večkrat umestili v redni jedilnik naših šolskih malic.

 

Medeni pozdrav,

Mojca Praprotnik
Organizatorica šolske prehrane