V petek, 31. maja 2024, smo se učenci obveznega izbirnega predmeta Logika in učenci, ki so bili uspešni na tekmovanjih iz matematike, astronomije in fizike, z učiteljico matematike Tjašo Gašpar in učiteljico fizike Natalijo Podjavoršek odpravili na 15. Znanstival (znanstveni festival), ki je potekal v Ljubljani in na katerem so bili tudi predstavniki iz Združenih držav Amerike in Poljske.  
V Ljubljano smo prišli z vlakom, sprejel pa nas je močan naliv. Po nekaj minutah hoje smo prispeli v Hišo eksperimentov, kjer smo nato zaradi slabega vremena preživeli popoldne.

Najprej je bila delavnica o zvoku in valovanju le-tega, preverjali smo prostornino zraka ter poslušali, kako je govoriti s helijem (He) v pljučih, saj je slednji lažji od kisika, ki ga mi potrebujemo za življenje.

Sledila je delavnica v angleščini; The crap show, kjer so nam nazorno in skoraj realistično predstavili pot hrane, ki jo pojemo, prebavimo in nato izločimo na stranišču. Po desetminutnem odmoru smo se udeležili še ene angleške delavnice o čaranju, kjer nam je čisto pravi čarovnik predstavil trike in nam pokazal, kako jih lahko naredimo doma.

Zadnja delavnica je bila Kako slišati svetlobo in videti zvok, na kateri je bilo ponovno na zelo zanimiv način prikazano, kako lahko to nenavadno stvar doživimo. Ker smo že dolgo sedeli, sta se učiteljici odločili, da se bomo še malo sprehodili po Prešernovem trgu in po želji obiskali McDonalds ali pa kavarno s palačinkami. Ob 20.15 smo se z vlakom odpravili v Kamnik.  
Za to neponovljivo izkušnjo sem neizmerno hvaležna in upam, da bom imela še veliko takšnih poučnih izkušenj. Zahvaljujem se tudi učiteljicama, ki sta nam to omogočili.  

Učiteljici in učenci se zahvaljujemo Šolskemu skladu za kritje stroškov prevoza. 

Karolina Kuhar, 7. b

Deli povezavo: